НОВИНИ

Отложиха спасителната акция в пещерата Изворът на Кипилово заради водна блокада

Спасителната операция по издирването на 47-годишния Красимир Марков от Варна, който изчезна вчера в пещерата Изворът на Кипилово не може да бъде проведена засега. Високи води са залели входа на пещерата и заради това поне още няколко дни водолаз няма да може да влезе вътре.

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 26.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Красимир се опитал да преодолее подземната галерия на пещерата, когато нивото на водата било ниско. Двамата му приятели го чакали отвън. Той имал кислород за малко повече от час, но когато не се върнал те сигнализирали на телефон 112.

Красимир Петков, пещерняк, който единствен е проучил пещерата: Нещо се е объркало, нещо се е объркало вътре, не е бил проблемът тая висока вода, която е в момента. Тая вода в момента е проблемът за влизане, тогава тя е била ниска.

Кипилово е притегателно място за иманярите, защото в Сливенския балкан край селото има много пещери, за които се носят легенди, че крият голямо имане, но досега не е имало инцидент в пещерата. Т. нар. Сифон е много опасен особено при пролетното пълноводие, а от три дни в селото не е спряло вали.

Красимир Колевски, спасител от Търговище: Не е бивало въобще да влизат по това време на годината, с тази екипировка без всякакви знания. Както чух бил инструктор по леководолазно дело, което важи за морето. За влизане в сифони и в пещери това е абсолютно недостатъчни знания и са допуснали ред грешки, които всъщност са довели до тази ситуация.

Красимир е от Варна, собственик е на магазин за водолазно оборудване и има три деца. Шансовете да е оцелял са минимални, но специалистите не ги изключват.

Красимир Колевски: Сифонът излиза в сух участък, кален наклонен, който не е проучен, има някаква възможност.

В селото пристигнаха приятели и колеги на Красимир, но те не могат да влязат да го търсят, заради водата, която е обхванала цялата пещера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Малката русалка” в Кукления театър във Варна
“Малката русалка” в Кукления театър във Варна
ЕК предупреждава България и още 4 държави заради сделки със земеделска земя
ЕК предупреждава България и още 4 държави заради сделки със земеделска земя