НОВИНИ

Столична община ще помага за възстановяване на къщи-паметници на културата

Столичната община ще помага за възстановяването на къщи-паметници на културата. Създава се специален фонд в подкрепа на отговорните собственици, които имат желание да реставрират къщите си.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 08.04.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Засега са предвидени 300 000 лв, които ще стигнат за финансирането на поне 10-15 представени от собственици планове за реконструкция. Те ще трябва да представят и гаранции, че проектът им може да бъде завършен в рамките на 3 години от отпускането на средствата.

Пилотната програма "Културно наследство" няма да финансира разходите за самите ремонти, а процеса на проектиране на сгради, които са културна ценност.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Срещу тази помощ собствениците на сгради поемат много сериозен ангажимент да извършат предвидените в тези проекти дейности в 3 годишен срок максимум, ако това не се случи, те ще бъдат длъжни да възстановят средствата.
Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Надявам се да не стигаме до такива казуси, защото който кандидатства, трябва да е с ясното съзнание, че трябва да извърши дейностите по ремонта.

В централната градска част вече са възстановени 118 сгради със статут на културна ценност . Въпреки това стоят и лошите примери като Къщата с ягодите и Захарната фабрика. За Къщата на ягодите имаше проект тя да бъде съборена и построена наново. Според арх. Здравков тези планове би трябвало да се преработят. А собствениците на рухналата фабрика трябваше да представят проект за укрепването и.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Ще ги изчакам още в рамките на седмица и две и след това ще пристъпим към налагане на санкции.

На мястото на един от безвъзвратно загубените паметници на културата на бул. Левски вече започна строителството. Тук се предвижда да бъдат запазени само фасадите на оригиналната сграда.

Височината на новата сграда ще е максималната допустима в района, колкото е и на съседната кооперация - 6 етажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Пакетът „Мобилност“ поставя на изпитание хиляди български семейства
Караянчева: Пакетът „Мобилност“ поставя на изпитание хиляди български семейства
41 000 ученици са се върнали в класните стаи
41 000 ученици са се върнали в класните стаи