НОВИНИ

Стотици арестувани във Венецуела при нови размирици заради липсата на храни

Венецуелските сили за сигурност арестуваха най-малко 400 души след нови размирици и плячкосване на магазини заради липсата на храни. В крайбрежния град Кумана се стигна до насилие, след като мародери щурмуваха десетки магазии, а силите за сигурност се мъчеха да им противодействат и да запазят контрол.

bnt avatar logo
от БТА
22:17, 15.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
стотици арестувани венецуела размирици заради липсата храни

В социалните мрежи се появиха непотвърдени съобщения за няколко жертви в града, който е столица на щата Сукре, а депутат от опозицията от района съобщи, че един човек е бил застрелян. Губернаторът социалист на Сукре, Луис Акуна, обаче заяви, че смъртните случаи не са свързани с плячкосването. Пред местна телевизия Акуна нарече мародерите вандали, насърчавани от десни политици. "Не се съмнявам, че те им плащат, това беше планирано", каза губернаторът.

Губернаторът на съседния щат Ансоатеги, Нелсон Морено, съобщи за осем арестувани вчера за мародерство. В последните седмици протести на отчаяни тълпи хора, скандиращи "Искаме храна!", и блъсканици в магазините избухват в цяла Венецуела. Миналата седмица при различни инциденти бяха застреляни трима души.

Според местна мониторингова организация във Венецуела, която преживява тежка рецесия и има най-високото равнище на инфлация в света, ежедневно се регистрират над 10 случая на мародерство. На 21 юни Организацията на американските държави (ОАД) ще се срещне във Вашингтон с международните посредници, които се опитват да дадат тласък на диалога в обхваната от икономическа и политическа криза Венецуела.

На поисканата от Каракас среща се очаква да присъстват бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и експрезидентите на Доминиканската република и на Панама - Леонел Фернандес и Мартин Торихос. По молба на Съюза на южноамериканските страни (Unasur) тримата бивши лидери изпълняват посредническа мисия между социалистическото правителство на президента Николас Мадуро и десноцентристката опозиция, която има мнозинство във венецуелския Парламент. Венецуела ще бъде в центъра на дискусиите на извънредно съвещание на ОАД на 23 юни във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама се срещна с Далай Лама, но позицията на САЩ за Тибет остава непроменена
Обама се срещна с Далай Лама, но позицията на САЩ за Тибет остава непроменена
Жертви и ранени при рухване на строящ се магистрален мост в Южна Германия
Жертви и ранени при рухване на строящ се магистрален мост в Южна Германия