НОВИНИ

​Световното споразумение за климата от Париж - под въпрос

Световното споразумение за климата от Париж e под въпрос. Въпреки заявките на Китай и Германия, че ще се борят за опазване на околната среда, всички погледи са насочени към Вашингтон. Ще оттегли ли Доналд Тръмп Съединените щати от споразумението и какви ще са последиците?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:37, 01.06.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Германия и Китай ще задълбочават сътрудничеството си в редица области като търговията, инвестициите, гражданските права, международните кризи, и не на последно място в борбата с климатичните промени. Берлин е първата спирка на китайския премиер от европейската му обиколка Ли Къциян, министър председател на Китай.

Ли Къциян, министър председател на Китай: "Китай ще продължи отговорно да гледа на ангажиментите си по отношение на климатичните промени, и Китай не е сам по този въпрос. Нашите специалисти контактуват с колегите си в областта от цял свят и следят развитието около опазването на климата отблизо."
Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Много съм доволна, че Китай потвърди ангажимента си към споразумението за опазване на климата. Сътрудничеството между Европейския съюз и Китай в тази област и погледът към новите технологии, са от голямо значение за предстоящата в Брюксел среща."

Утре предстои да бъде приета съвместна декларация, с която Брюксел и Пекин ще призоват всички страни да спазват Парижкото споразумение. В чернова на документа, изтекла в медиите, се казва, че повишаването на температурите засяга националната сигурност и увеличава "социалната и политическата несигурност". Докато преминаването към "зелена енергия" създава работни места и е предпоставка за икономически растеж.

Неслучайно светът е притаил дъх в очакване на решението на американския президент Доналд Тръмп, отлагано вече няколко пъти. Битката ЗА и ПРОТИВ Парижкото спораумени в Белия дом е епична, според местните медии. Ако Вашингтон се оттегли, доволни ще останат обикновените избиратели на Тръмп, според природозащитници и икономисти това ще е пагубно - за самата държава, и за света, а и означава загуба на лидерска позиция в ключова област.

Тод Стърн, главният преговарящ по Паружкото споразумение за САЩ: "Надявам се да размисли. Надявам се да чуе хората "от другата страна". Надявам се да останем част от споразумението, дори то да трябва да се преразгледа - според неговата преценка. Но мисля, че решението, ако такова бъде взето, за оттеглянето на Съединените щати от Париж, ще отекне в целия свят, и това ще навреди на него и на управлението му."

Няколко водещи американски компании призоваха Доналд Тръмп да не се отказва от опазването на околната среда, а милиардерът Илон Мъск заяви, че няма да бъде съветник в Белия Дом, ако Тръмп реши, че САЩ няма да участват в Парижкото споразумение. Вариантите за оттегляне са няколко, но при всички случаи става дума за процес, който няма да се размине без последствия за всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детски празник на архитектурата за 1 юни
Детски празник на архитектурата за 1 юни
Деца засадиха дръвчета пред входа на 109 ОУ Христо Смирненски в София
Деца засадиха дръвчета пред входа на 109 ОУ "Христо Смирненски" в София