НОВИНИ

Светът реагира на решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

Решението на Тръмп е потенциална заплаха за регионалната стабилност, коментира Ройтерс. Френският президент Макрон изрази съжаление за станалото. Още преди да го чуят, съюзници и противници от региона и света предупредиха, че Тръмп разпалва нов конфликт. От администрацията му обаче са убедени, че така се създава уникален шанс най-после да бъде постигнат мир между Израел, палестинците и всички арабски държави.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев Екип на „По света и у нас“
22:33, 06.12.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Лидери от мюсюлманския свят, както и от международната общност, бързо разкритикуваха решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Свещеният град е ябълката на раздора в продължаващия конфликт между израелци и палестинци, тъй като последните считат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава, предава BBC, като дава кратко обобщение на международните реакции на международна новина номер едно за днес.

Палестина

Президентът на Палестина Махмуд Абас осъди решението и допълни, че чрез него САЩ отстъпват от ролята си на световен миротворец, след като десет години са помагали в разрешаването на конфликта между израелци и палестинци.

Ръководителят на палестинската групировка Хамас Измаил Ханиех заяви, че палестинците по целия свят няма да допуснат тази „конспирация“.

Израел

Министър-председателят на Израел Бенямин Натенюху определи решението на Тръмп като „смело и справедливо“. Според премиера това е важна стъпка към мира, „защото няма мир, който да не включва Ерусалим като столица на държавата Израел“.

;

Мюсюлманският свят

Турският външен министър Мехмед Чавушоглу определи решението като „безотговорно“, което противоречи на решенията на международната общност и ООН.

Саудитският крал Салман казал на Тръмп в телефонен разговор, че решението му ще дестабилизира региона и ще увеличи напрежението, предадоха медии в Саудитска Арабия. На сходно мнение е и президентът на Египет Абдул Фатах ал-Сиси.

Арабската лига определи решението като „опасна мярка, която ще има последствия“ из целия регион и постави под въпрос ролята на САЩ като медиатор в преговорите за мир.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова за общи действия срещу сериозните последствия от това решение.

България

„Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии“, се казва в изявление на Българското външно министерство.

;

Международната общност

Папа Франциск призова статуквото да се запази и изрази тревога от нарастването на напрежението в региона.

Главният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че изявлението на Тръмп ще застраши вероятността за постигане на между израелци и палестинци. Той допълни, че въпросът с Ерусалим е редно да се реши на последно място.

Президентът на Франция Емануел Макрон изрази съжалението си от решението на американския си колега и призова насилието да се избегне на всяка цена.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз „сериозно безпокойство“ във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде БТА.

Китай и Русия също изразиха тревогата си от евентуална ескалация на напрежението в региона.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че британското правителство не е съгласно с решението на САЩ, тъй като не помага за постигането на мир в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектонаредба на МЗ за изисквания към шофьорите с някои заболявания
Проектонаредба на МЗ за изисквания към шофьорите с някои заболявания
Връчиха приза за най-добър фермер на годината
Връчиха приза за най-добър фермер на годината