НОВИНИ

Вълна от критики срещу намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица

И съюзниците, и противниците на САЩ в Близкия изток и в глобален план предупредиха, че Тръмп разпалва нов конфликт. От администрацията му обаче са убедени, че така се създава уникален шанс най-после да бъде постигнат мир между Израел, палестинците и всички арабски държави.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:39, 06.12.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Доналд Тръмп разпалва огромен пожар в Близкия изток. За това настоятелно предупредиха днес - не в хор, но единодушно - множество регионални и глобални сили - от Саудитска Арабия и Турция до Китай. Европа и Русия настояха статутът на Ерусалим да се реши в преки преговори между израелците и палестинците. Към тази позиция се присъедини и специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. Палестина е шокирана от новата американска политика.

Хусам Зомлот, ръководител на делегацията на ООН в САЩ: Съединените щати изстрелват смъртоносен куршум в сърцето на двудържавното решение. Това е всъщност целувката на Юда за двудържавното решение, защото Ерусалим е в сърцето му.

Протести имаше снощи и днес в ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан. Групировката Хамас заплаши с нова интифада. Но конфликт от много по-голям мащаб очакват в Саудитска Арабия и Иран - непримиримите регионални противници, които Тръмп волно или неволно успя да обедини. Крал Салман предупреди, че целият ислямски свят ще се разбуни. С други думи същото заяви и аятолах Хаменей:

аятолах Али Хаменей, върховен духовен водач на Иран: Без съмнение целият мюсюлмански свят ще се изправи срещу тях. Враговете няма да постигнат каквото искат. Палестина ще бъде освободена.

Израелският премиер се въздържа от подробен коментар преди Тръмп да произнесе речта си.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Нашата историческа национална идентичност получава важен израз всекидневно, особено днес.
;

А премиерът на бившата колониална сила, способствала създаването на Израел, влезе в ролята на глас на разума:

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Статутът на Ерусалим трябва да бъде определен с преговори между израелците и палестинците. Той трябва да е споделена столица между израелската и палестинската държава.

Дипломат номер едно на Съединените щати заяви, че според администрацията на Тръмп има много добра възможност за мир между Израел и Палестина.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Слушайте внимателно цялата реч, цялото й съдържание. Президентът е много ангажиран с мирния процес.
;

Папата обяви, че не може да премълчи дълбокото си безпокойство и призова за запазване на статуквото.

Папа Франциск: Моля се мъдростта и благоразумието да надделеят, защото светът се тресе вече от толкова много жестоки конфликти.

В Белия дом твърдят, че рязката смяна на подхода към Близкия изток е просто признаване на реалността - и на историческата, и на съвременната реалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учители от Благоевград одобряват часовете по спорт да се водят от специалисти
Учители от Благоевград одобряват часовете по спорт да се водят от специалисти
Въвеждат се по-ясни правила за ограничаване на шофирането при заболяване
Въвеждат се по-ясни правила за ограничаване на шофирането при заболяване