НОВИНИ

​Трети реактор от АЕЦ "Фукушима-1" ще бъде изследван с космически лъчи

Специалисти от японската енергийна компания "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) ще изследват през май трети реактор от авариралата АЕЦ "Фукушима-1", използвайки космическата радиация. Това съобщи днес телевизия Ен Ейч Кей, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
15:52, 22.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
​трети реактор аец фукушима изследван космически лъчи

Експертите ще започнат да монтират необходимото оборудване още този месец. Те се надяват да локализират разтопеното ядрено гориво, което вероятно се намира в реактора, за да изпратят впоследствие там робот с видеокамери.

Използваните устройства улавят и регистрират мюоните - елементарни частици, които се образуват при попадане на космически лъчи в земната атмосфера. Потоци от такива частици пронизват постоянно Земята, преминавайки свободно през повечето вещества. Някои обаче ги задържат - например уранът, от който се правят горивните елементи в АЕЦ. Затова на сателитните снимки зоните, в които има ядрено гориво, изглеждат обикновено като тъмни петна.

Подобни изследвания вече са правени в първи и втори реактор от "Фукушима-1". Получените данни за предполагаемото разположение на разтопените горивни пръчки на дъното на защитния корпус обаче не са потвърдени, тъй като достъпът на роботи до мястото е невъзможен заради купищата парчета, образувани при аварията.

През март 2011 г. атомната електроцентрала пострада от мощно земетресение, последвано от цунами - системите за енергоснабдяване и охлаждане се повредиха, горивото в три енергийни блока се разтопи и прегори защитните корпуси. В атомната централа експлодира водород и в околната среда бе изхвърлен голям обем радиоактивни вещества, които замърсиха района. Дейността по почистване на пострадалите територии продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Охрид бе поставен рекорд на Гинес - най-голямата шопска салата в света
В Охрид бе поставен рекорд на Гинес - най-голямата шопска салата в света
Товарният кораб Сигнус се скачи с МКС
Товарният кораб "Сигнус" се скачи с МКС