НОВИНИ

Тръмп и Сандърс спечелиха Ню Хампшир

Смятани за аутсайдери кандидати триумфираха на предварителните избори за Белия дом в ключовия щат Ню Хампшир. При демократите Бърни Сандърс получи 60% от гласовете, а Хилъри Клинтън остана втора с 38%. Доналд Тръмп регистрира първи успех в съревнованието на републиканците с 35%. След него с 16% е губернаторът на Охайо Джон Кейсик.

bnt avatar logo
от Младен Петков
17:12, 10.02.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Победата за определящия се като демократ - социалист Сандърс и скандалния бизнесмен Тръмп изпрати ясен сигнал на американския политически елит. Избирателите във важния щат Ню Хамшир показаха своето недоволство срещу статуквото във Вашингтон.

Бърни Сандърс заяви, че е прекалено късно за до болка познатите политики на върхушката.

Бърни Сандърс, кандидат за президентската номинация на Демократическата партия: Заедно изпратихме послание, което ще се чуе от Уол Стрийт до Вашингтон, от Мейн до Калифорния. И то е, че правителството на нашата велика страна принадлежи на хората, а не на шепа богати спонсори за кампаниите.

Платформата на Сандърс за политическа революция се оказа особено привлекателна за младите. Екзит половете в т.нар. Гранитен щат показаха, че той е спечелил предварителните избори на демократите благодарение на гласоподаватели под 45 години.

За сравнение, Хилъри Клинтън е била подкрепена предимно от над 65-годишни и такива с приходи от над 200 хиляди долара на година.

При републиканците губернаторът на Охайо Джон Кейсик, сенаторът от Тексас Тед Круз, сенаторът от Флорида Марко Рубио и бившият губернатор на Флорида Джеб Буш спореха до последно за второто и третото място.

Силното си представяне свързаният с политическия елит Кейсик обясни с отхвърляне на познатите в Америка похвати на негативните кампании.

Джон Кейсик, кандидат за президентската номинация на Републиканската партия: Във време, когато във въздуха ясно витае промяна, може би ние затваряме страницата на една тъмна страна от американската политика, защото тази вечер светлината надви мрака на негативната кампания.


;

Фаворитът Доналд Тръмп подобно на Сандърс видя в резултатите протест срещу традиционното управление.

Доналд Тръмп, кандидат за президентската номинация на Републиканската партия: Сега имаме политически функционери, които договарят нашите сделки за милиарди и милиарди - това повече няма да се случва. Ще използваме най-добрите бизнесмени в света. Ще направим нещо толкова добро, бързо и силно, че светът ще ни уважава отново, вярвайте ми.

Следващото голямо предизвикателство в кандидат-президентската кампания са предварителните избори в Южна Каролина. Там републиканците гласуват на 20-ти февруари, а демократите - седмица по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 10 февруари
Новините в 100 секунди на 10 февруари
Екатерина Захариева: Експерти от ЕК ще подпомагат реформите в съдебната система
Екатерина Захариева: Експерти от ЕК ще подпомагат реформите в съдебната система