Американски учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти - към приема им задължително трябва да прибавим и витамин D. Порталът цитира публикация на специалисти от Харвардския университет в специализираното издание "The Journal of Nutrition".
Експертите отчитат факта, че консумацията на мляко и на млечни продукти, като сирена, кашкавали и кисело мляко в зряла възраст, намалява загубата на плътността на костната тъкан. Това е най-видимо в областта на бедрата и на гръбначния стълб. Ефектът е още по-добър, ако хората от споменатата възрастова група приемат успоредно с тези продукти и добавки, съдържащи витамин D.
Тези биологично активни вещества стимулират усвояването на калция, съдържащ се в млякото и продуктите на негова основа. Този елемент е една от главните градивни структури на костната тъкан. Специалистите са убедени, че съчетаният прием на витамин D с млечни продукти може да подобри качеството на живота на над десет милиона американци на възраст над 50 години. Те са диагностицирани с остеопороза - заболяване, характерно с ниската маса на костната тъкан.
Наблюдаваха избухване от черна дупка с яркост 10 трлн. пъти по-голяма от тази на Слънцето
Европейската ракета-носител "Ариана 6" стартира успешно със спътник за наблюдение на Земята
Проф. Пимпирев: Антарктида е лакмусът на климата, тя е най-голямата лаборатория на открито
Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с убитото куче Мая
Акция "Зима" 2: Превишиш ограничението с над 50 км/ч извън населено място - глоба от 600 лева и без книжка