НОВИНИ

Увеличава се броят на отпадналите ученици в Пловдив и в областта

Броят на отпадналите от клас ученици през учебната 2015/2016 г. в Пловдивска област е 246. Причините са различни - заминаване в чужбина (48,37 на сто), отсъствия (46,34 на сто), слаб успех (5,28 процента). Данните бяха оповестени на регионална среща за проблемите на децата в Южния централен район, организирана в Пловдив. Форумът е част от проекта "Гласът на българските деца", реализиран от Българското училище за политика "Димитър Паница".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:31, 29.01.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още
увеличава броят отпадналите ученици пловдив областта

Данните от изследването за децата в областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян и Хасково показват, че сред основните им проблеми е образованието. Област Пловдив продължава да бъде сред "първенците" в България по брой на учениците, записани за втора година в един и същи клас - 1,8 на сто, а най-нисък е този дял в област Смолян - 0,7 процента.

Безработицата при родителите е друг често срещан проблем, засягащ децата в общините в Южния централен район. Тревожна е тенденцията на увеличение на броя на малолетните и непълнолетните, пострадали от престъпления. Друг немалък проблем е раждането на деца от деца.

Като положителна тенденция бе отчетен фактът, че броят на малолетните и непълнолетните, извършили престъпления, намалява.
Участниците в срещата набелязаха мерки за справяне с проблемите на децата.

Проектът "Гласът на българските деца", който се осъществява и с подкрепата на Националната мрежа за децата, предвижда още пет срещи за обмен на опит във всеки регион в страната. Проектът има финансовата подкрепа на фондация "Оук".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерален съдия забрани депортирането на мюсюлмани от САЩ
Федерален съдия забрани депортирането на мюсюлмани от САЩ
Мюзикълът La La Land спечели наградата на американската Гилдия на продуцентите
Мюзикълът "La La Land" спечели наградата на американската Гилдия на продуцентите