Мария Габриел получава ресор „Иновации и младеж“ в новата ЕК

Иновации и младеж ще бъде ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел в следващия мандат на Европейската комисия. Тя ще отговаря и за образованието, спорта и културата.

от БГНЕС
13:33, 10.09.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Днес Урсула фон дер Лайен представи ресорите и структурата на новата Европейска комисия.

Урсула фон дер Лайен представи по своите думи една изключително добре балансирана Европейска комисия както по географски, така и по политически и полов признак. Новата комисия ще има трима изпълнителни заместник-председатели.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.

Останалите петима заместник-председатели са:
Жозеп Борел (Испания, понастоящем министър на външните работи): кандидат за ВП/ЗП, „По-силна Европа на световната сцена“;
Вера Йоурова, (Чешка република, член на Комисията „Юнкер“): „Ценности и прозрачност“;
Маргаритис Схинас (Гърция, бивш член на Европейския парламент, дългогодишен служител на Европейската комисия): „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;
Марош Шефчович (Словакия, заместник-председател на Комисията „Юнкер“): „Междуинституционални отношения и перспективи“;
Дубравка Шуица (Хърватия, член на Европейския парламент): „Демокрация и демография“.

Очаквайте още подробности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВКС потвърди 25 години затвор за мъжа убил 7-годишната си братовчедка
ВКС потвърди 25 години затвор за мъжа убил 7-годишната си братовчедка
Урсула фон дер Лайен: Тази ЕК ще е гъвкава и модерна
Урсула фон дер Лайен: Тази ЕК ще е гъвкава и модерна