НОВИНИ

В Русе протестираха срещу закриването на паралелка

Родители, бивши и настоящи възпитаници на Математическата гимназия в Русе излязоха тази вечер на протест. Те недоволстват от предложението на Регионалното управление на образованието да съкрати приема след седми клас от пет на четири паралелки.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
19:44, 31.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

По данни на Регионалното управление на образованието в Русе, през предстоящата учебна година седмокласниците ще са с 600 по-малко. Тази негативна демографска картина налага да бъдат съкратени паралелки от различни училища-както професионални, така и с природен и хуманитарен профил-смятат експертите. Те се мотивират и с това, че държавната политика е насочена към развитието на професионалното образование.

Протестиращите и колектива на Математическата гимназия в Русе обаче твърдят, че съкращаването на една паралелка е безпринципно.

Димитър Миленков, родител: Със сигурност доста деца ще бъдат лишени от възможността да учат в Математическата гимназия. ... Има други методи и способи да се предизвика интереса към професионалните училища.
Явор Маринов, бивш възпитаник: Имам три деца, които искам да учат в това прекрасно училище. Аз съм учил там и ценя образованието, което сме получили...Аз самият съм собственик на фирма-търся различни кадри, различни специалисти и високото образование е безценно.

От община Русе, на чието финансиране разчита Математическата гимназия, преди ден се обявиха „за” намаляването на паралелките. Те заявиха, че тази стъпка е трябвало да стане преди години.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира ситуацията с намаления прием в гимназиите след седми клас във Враца и Русе.

Красимир Вълчев- министър на образованието: От гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално-техническо образование днес са с по-високо заплащане, отколкото позициите, които изискват висше образование-в едни и същи предприятия.”

Същата позиция заемат и директорите на професионални гимназии в Русе, които разпространиха днес отворено писмо. В него те казват, че след срещи с 3 работодателски организации в региона е решено да се увеличи приема в професионалните училища. Това се налагало „от спешната необходимост от работна ръка в различни промишлени сектори“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подлези в София са в лошо състояние, макар че са ремонтирани преди година
Подлези в София са в лошо състояние, макар че са ремонтирани преди година
Общинският съвет в Нова Загора реши да бъде приватизирана болницата в града
Общинският съвет в Нова Загора реши да бъде приватизирана болницата в града