НОВИНИ

Виенският "Бал на живота" може да спре заради липса на финанси

Във Виена се проведе легендарният "Бал на живота" - празник на хората с различна сексуална ориентация. Балът, организиран за първи път през 1992 г, е благотворителен. Приходите се използват за програми за борба срещу СПИН. Има голяма вероятност обаче това да бъде последното издание, тъй като виенската община няма да може да го финансира.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 09.06.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света

И тази година в бала участваха звезди от шоубизнеса, активисти от цял свят и представители на неправителствени организации. По традиция участват и австрийски политици, които показват съпричастност към този съвременен здравословен проблем.

Причините за възможното прекъсване на традицията са чисто финансови. Освен частни спонсори, някои от които разтрогнали договорите си с организаторите на бала, основен спонсор е Виенската община. Тя е обявила, че в бъдеще няма да може да го финансира, както досега с 900 000 евро, да предоставя безплатно сградата и пространството около нея и да поема разходите по построяване на сцени и съоръжения.

По думите на новия виенски кмет Михаел Лудвиг, общинското ръководство ще търси нови възможности да подпомогне организирането на бала в бъдеще, който ще се провежда в по-различна форма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Розопроизводители от Карловско на ръба на оцеляването заради слаба реколта
Розопроизводители от Карловско на ръба на оцеляването заради слаба реколта
3,1 по Рихтер край Гърмен
3,1 по Рихтер край Гърмен