НОВИНИ

Владислав Горанов: Все още не е ясно с колко ще се вдигнат учителските заплати

Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат учителските заплати, може да е с над 15%. Това каза министърът на финансите Владислав Горанова пред журналисти по повод обявеното от образователния министър увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември.

bnt avatar logo
от Агенция "Фокус"
11:20, 11.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

"Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат. Това са вероятно разчети правени от просветния министър. Така или иначе за увеличение се говори от 1 септември. Много преди това ще е ясно числото", коментира Горанов. "Аз казвам, че може да са над 15%. Това не е наддаване, а въпрос на изчисления и прецизиране на механизма", добави той. Горанов добави, че графикът е такъв, че до края на мандата учителските заплати ще се удвоят, а мандатът е 4-годишен.

На въпрос дали българския бизнес се възползва максимално от плана "Юнкер" финансовият министър отговори, че нашият бизнес не е свикнал да го използва в пълна степен. Липсата на възможност за публично-частно партньорство говори за устойчива законодателна рамка и допълнително ограничава възможностите да ползваме плана Юнкер, но от друга страна имаме около 560 млн. евро, които се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват от плана "Юнкер в България", което ако го мерим през БВП на глава от населението е доста сериозно постижение спрямо европейското", обясни Горанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превръщат Русе в Дунавска столица на туризма
Превръщат Русе в Дунавска столица на туризма
Звезден бал за абитуриенти в неравностойно положение в Плевен
Звезден бал за абитуриенти в неравностойно положение в Плевен