НОВИНИ

Влажните зони са важни в борбата с климатичните промени

2-ри февруари е Световен ден на влажните зони. Тази година той се отбелязва с акцент върху ролята им в борбата с климатичните промени. Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. На територията на България има 11 такива, които имат международно значение.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
09:14, 02.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Две са влажните зони в североизточната част на страната - защитената местност "Калимок - Бръшлен" и резервата „Сребърна". На двете места обширните площи, залети от водата целогодишно, са любимо място на различни видове животни и растения. Човешката намеса в тези закриляни от закона територии обаче не винаги е уместна.

Анелия Николова - директор на дирекция "Превантивна дейност" - РИОСВ-Русе: Имаме няколко случая на опожаряване на тръстики в "Калимок - Бръшлен", което е абсолютно забранено, нерегламентирано и много вредно.

Посегателствата в тази зона обаче са с неизвестен извършител, защото 2 години след палежите прокуратурата не е открила кой и с какви подбуди си е позволил да гори изсъхналите треви.

Анелия Николова: Едно изгаряне на тръстика или пресушаване на влажните зони води до увеличаване с 10 процента на количеството парникови газове за една година.

През последните години експертите от екоинспекцията в Русе полагат усилия да увеличат площите на влажните зони на територията на резервата "Сребърна". Те поставят и платформи, върху които свиват гнездата си колониите от къдроглави пеликани.

Анелия Николова: Целта е повече от 500 декара бивши територии, заети от хибридни тополи и неценни дървесни видове, да бъдат превърнати във влажни естествени гори.

В средата на януари първите двойки пеликани за тази година вече са долетели в резервата "Сребърна", казват екоексперти. Това според тях, е сигурен знак, че езерото и влажната зона около него са предпочитано място и могат да приютят и новото поколение къдроглави пеликанчета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейско дърво на годината: ​300-годишен дъб е представителят ни в конкурса
"Европейско дърво на годината": ​300-годишен дъб е представителят ни в конкурса
Стоянка Мутафова на 97: Голямата актриса празнува и 70 години на сцената
Стоянка Мутафова на 97: Голямата актриса празнува и 70 години на сцената