НОВИНИ

"Върджин Галактик" с лиценз за космически туризъм

Компанията "Върджин галактик" получи лиценз от американските авиационни власти да извършва полети с космически туристи, след като покрие всички тестове за безопасност. Подобен лиценз се издава за първи път. Очаква се полетите да започнат през следващата година.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:11, 02.08.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Спейсшип 2 се отделя от земята. вероятно така ще започне първият полет с шестима космически туристи на борда и двама пилоти. Но преди това да стане, компанията "Върджин галактик" трябва да изпълни няколко условия - да покрие изискванията за безопасност и да бъдат тествани софтуерните и хардуери системи на кораба по време на полет. Федералната служба по авиация на Съединените щати издаде лиценза, но той ще бъде променен, след като компанията предостави данни за програма с тестови полети.

През февруари в Калифорния сър Ричард Брансън гордо представи звездата на любимия си проект - "Спейсшип 2".

Но компанията му трябва да се справи с още много предизвикателства. През октомври 2014 по време на изпитателен полет над пустинята Мохаве оригиналният кораб се разпадна, вторият пилот загина, а пилотът беше сериозно ранен. Като причина официално беше посочена пилотска грешка. Компанията построи втори кораб, а според плановете ѝ космическата ѝ флотилия трябва да се състои от общо пет .

Билетите по 250 000 долара вече са в продажба. 700 души са внесли депозит досега. Със "Спейсшип 2" те ще се издигнат на 100 километра над земята, където в продължение на няколко минути ще са в безтегловност и ще се насладят на гледка към повърхността на нашата планета от ръба на космоса. Корабът ще бъде извеждан на височина от 15 км от друг летателен апарат, после ще се връща обратно в атмосферата и ще се приземява на пистата като обикновен самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тихоокеанският тайфун Нида удари Южен Китай
​Тихоокеанският тайфун Нида удари Южен Китай
Двойно повече деца в благоевградската библиотека това лято
Двойно повече деца в благоевградската библиотека това лято