НОВИНИ

Все по-малко жени се насочват към шивашката професия

Причината е ниското заплащане и извънредният труд, който кара младите хора да се отказват от тази професия.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
07:16, 10.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Анна Школна е украинка по произход. Идва със семейството си в България още като дете. Винаги е искала да се занимава с мода и завършва дизайн във Варна. Преди осем години отваря собствено шивашко ателие с две работни места. Не се притеснява от конкуренцията, защото залага на бутикови облекла. Среща трудност при намирането на персонал.

Анна Школна - собственик на шивашко ателие: „Много от кадрите решават повече да не работят в този бранш. Това е след дългите години експлоатация в големите предприятия, които шият на ишлеме, денонощна работа - за много ниско заплащане".
;

В България не се цени ръчният труд, споделя още Анна. Много от младите хора се насочват към икономически професии, не предпочитат да се занимават с ръчен труд. Сега Анна осигурява работа на две шивачки.

Татяна Тодорова – шивачка: „Всички млади хора бягат, развитието спира, все пак трябва и тук да се случва нещо и да се развиваме по някакъв начин, колкото и да е трудно“.
Ивелина Мамкова – шивачка: “Работила съм и на цялостна изработка и на процеси, но ми харесва, че създаваме тук изцяло нови дрехи.”

В момента в шивашкото ателие подготвят абитуриентски облекла за предстоящите балове. Споделят, че тази година са много актуални гащеризоните. За роклите предпочитаният цвят е зелен. Като цяло се запазва тенденцията на блясъка: всички облекла да са с ламе или камъни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив събуди жителите на столичния квартал Младост 4
Взрив събуди жителите на столичния квартал "Младост" 4
Ученици от Карлово издадоха диск за живота на Васил Левски
Ученици от Карлово издадоха диск за живота на Васил Левски