НОВИНИ

Във втория ден от среща на върха в Брюксел евролидерите ще обсъдят Брекзит

Миграцията, дигитализацията и общата европейска отбрана обсъждаха вчера лидерите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел, на която присъства и премиерът Борисов Борисов. В белгийската столица Борисов имаше и двустранни срещи с премиера на Великобритания Тереза Мей, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. Днес срещата в Брюксел продължава с разговори за Брекзит, но без участието на Великобритания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Оператор: Борислава Инджиева
06:07, 20.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Първият ден от срещата на върха в Брюксел премина под знака на испанско-каталунската криза. Премиерът на Испания Мариано Рахой е информирал колегите си за актуалнотата ситуация и е получил подкрепата им да търси разрешение в рамките на испанската конституция. Европейският съюз отново декларира позицията си, че няма намерение да играе посредническа роля в конфликта.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "По много причини аз съм в постоянна връзка испанския премиер Мариано Рахой. Ситуацията в Испания буди тревога, но позицията на европейските институции и държави остава ясна - няма място за посредничество, нито за международни инициативи или действия".

Важна тема от разговорите на срещата на върха беше и Брезит. След поредица от преговори между Брюксел и Лондон, които не постигнаха съществен напредък, европейските лидери се надяваха да получат по-категорична позиция от британския премиер Тереза Мей. Бойко Борисов обаче коментира, че е песимист за преговорите. Споразумение по развода между ЕС и Великобритания едва ли ще има до декември, каквито бяха намеренията на Брюксел.

Бойко Борисов: "Не искам да говоря от името на Европейския съюз, но ние правим всичко необходимо. И в тези разговори, които водим, трябва да се разграничим от емоциите, да бъдем прагматични. За нас е важно бъдещето на Европейския съюз, а не на Великобритания".

Днес разговорите за Брекзит продължават, но без участието на британския премиер Мей.

В контекст на темата за миграцията европейските лидери обсъдиха и отношенията си с Турция. Според Бойко Борисов не трябва да се стига до прекратяване на преговорите за членство в ЕС, защото това би поставило на карта и споразумението за миграцията, и сигурността на външните граници на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли ръст на доходите у нас?
Ще има ли ръст на доходите у нас?
Лудогорец оглави групата си след нова победа в Лига Европа
Лудогорец оглави групата си след нова победа в Лига Европа