НОВИНИ

Информационен ден за българите ще се проведе във Виена

За втора поредна година групата на българските медии в Австрия провежда информационен ден за сънародниците ни там. Безплатни семинари, консултации и завързване на ценни контакти - това са основните акценти на събитието. Домакин този път е Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена, а денят се провежда с подкрепата на Посолството на Република България в Република Австрия. Събитието е на 11 ноември от 10:00 до 17:00 часа.

Александър Детев
от Александър Детев
10:42, 06.11.2017
Чете се за: 01:41 мин.
По света
информационен ден българите проведе виена

На миналогодишното издание на събитието в Българския културен институт във Виена "Дом Витгенщайн" организаторите са привлекли близо 400 гости. Тази година се надяват да увеличат този брой.

;
"Целта е да повишим информираността сред българите във Виена и въобще в Австрия, тъй като в последно време се забелязва, че те стават все по-често жертви на измамници, които злоупотребяват с тяхното незнание и доверие. Целта ни е да представим експертно мнение и информация безплатно. Искаме да помогнем при ориентацията в непознатата обстановка, така се стремим да улесним интеграцията на нашите сънародници в Австрия."

Това споделя Иван Карчев, един от организаторите на събитието. От близо 10 години той продуцира българско телевизионно и радиопредаване, които са излъчвани в австрийския ефир.

"Опитваме се да изградим една стабилна и силна българска общност, която познава и защитава своите права в чуждата държава. Гласът на една сплотена общност се чува лесно и така всеки неин член бива предпазен от грешки и защитен от злоупотреби", добавя Карчев.
;

Над 20 фирми и експерти ще участват в събитието. Те ще споделят своето ноу-хау и опита си в сферите, в които работят и се реализират - от правните до застрахователни и счетоводни услуги. Един от участниците е Нина Василева-Занешев. Тя се занимава с професионални консултации и административна помощ на чужденци.

„Българите в Австрия често идват с нагласата, че като европейски граждани правата им са повече от задълженията. Те смятат, че вратите им са напълно отворени.“

Нина споделя, че в работата си тя и колегите ѝ се опитват да обработват всякакви молби, питания и проблеми, свързани с легалния престой в Австрия, както и документални или административни затруднения по социални и трудови въпроси, или да препращат хората към други институции, когато казусът е извън компетенциите им.

Събитията като това за българската общност в Австрия са невероятни. Те се организират с такава честота, че хората да имат време между отделните събития да асимилират информацията, която са получили и да бъдат по-подготвени и адекватни с въпросите си
;

На Информационния ден за българите във Виена място ще намери място и благотворителна кауза.

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова са основната движеща сила зад “Оле Мале” – инициатива, която цели да подпомогне майките на деца с увреждания, адаптирането им към пазара на труда и осигуряването на надомна работа. За да подпомогнат каузата, посетителите на Информационен ден на българите в Австрия ще могат да си купят играчки, направени от майки на деца с увреждания.

“Нашата кампания е само на една година, но вече има силен и здрав екип от 20 майки, които работят с нас и още 170, които ползват услугите на сайта "Оле Мале". Надявам се да успеем да продадем всички коледни играчки, които майките са произвели. Надяваме се, че и българите в Австрия ще помогнат на майките на деца с увреждания да могат да започнат да работят, да се самоиздържат, да станат по-самоуверени и осигурени”, споделя Елисавета, която ще присъства лично на събитието на 11 ноември.


Информационният ден за българите във Виена и Австрия ще продължи 7 часа, входът за събитието е свободен, а програмата, включваща презентации, лични консултации и информационни щандове, е достъпна за всеки от гостите - www.bgmedia.at/infotag.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар
Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар
Тръмп: Рано е да говорим за контрола на оръжията веднага след стрелбата в Тексас
Тръмп: Рано е да говорим за контрола на оръжията веднага след стрелбата в Тексас