НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност в Германия след стрелбата в Ханау

След стрелбата в Ханау, Германия въвежда засилени мерки за сигурност по местата, посещавани от чужденци, около джамиите и кварталите, в които живеят имигранти. Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че страната няма да толерира крайнодесни екстремисти. В цялата страна се проведоха бдения в памет на загиналите. "НЕ" на омразата казаха и футболни фенове по време на мач във Франкфурт.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:29, 21.02.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Футболна среща, в която противниковите фенове се обединиха срещу омразата. С викове "не на нацизма" привърженици на Айнтрахт Франкфурт и Залцбург изразиха по свой начин почитта си към загиналите само на 25 километра от тях - в Ханау.

Бдения имаше в цялата страна, а пред двете заведения, които станаха мишена на крайнодесен екстремист, се събраха и близки на загиналите деветима души. Всички те - чужденци. Освен българския гражданин, при стрелбата умират петима турски граждани, един румънски и един от Босна и Херцеговина. Оцелели разказват, че действията на 43-годишния стрелец Тобаяс Б. са били видимо планирани и хладнокръвни. Не трепнал нито за миг, когато се прицелвал в своите мишени.


Според вътрешния министър Зеехофер опасността от крайнодесен екстремизъм, антисемитизъм и расизъм в Германия се повишава все повече. Случилото се в Ханау определи като терористичен акт.

Хорст Зеехофер - министър на вътрешните работи на Германия: Само за няколко месеца станахме свидетели на три подобни престъпления от омраза. Арестувахме 12 крайнодесни, които открито ни казаха, че се надяват в страната да започне гражданска война. При обиски на задържани открихме експлозиви, автомати Калашников, гранати. Канцлерът Меркел трудно повярва, че е възможно някой да държи подобни неща в дома си. Ще засилим полицейското присъствие в цяла Германия.

По-охранявани ще бъдат и летищата и гарите, както и големи търговски центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна две жени на тротоар в Хасково
Кола блъсна две жени на тротоар в Хасково
Словесен дуел между депутати от ВМРО и Атака в парламента
Словесен дуел между депутати от ВМРО и "Атака" в парламента