НОВИНИ

Застраховката "Гражданска отговорност" вече онлайн и без електронен подпис

Застраховките "Гражданска отговорност" и "Автокаско" вече ще може да се сключват и онлайн - от 1-ви януари. Депутатите от икономическата комисия гласуваха промяната на второ четене в новия Кодекс за застраховането. Мотивите на вносителите са шофьорите да имат правото на избор дали да ползват застрахователен брокер, или сами да избират застраховката и компанията. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев прогнозира, че онлайн застраховането ще е с до 40 лева по-евтино от обикновеното. Застрахователните брокери обаче не са такива оптимисти.И опозиция, и мнозинство подкрепиха промените. Мотивите са няколко. Най-важните са два - шофьорите да имат право на избор. Дали сами, или чрез посредници, каквито са застрахователните брокери, да сключват "Гражданска отговорност". И другият мотив: според вносителите, онлайн-застраховането ще доведе до между 30-40% спад в цената на полицата, ако се сключва онлайн.

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 08.12.2015
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

С повече конкуренция между застрахователните компании в борбата им за клиенти. И с факта, че с онлайн застраховането се намялават разходите на застрахователните компании, а оттам има възможност и цената да върви надолу. Брокери и депутати, обаче, не са на едно мнение по въпроса за цената.

Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери: "Би поевтиняла, ако има голяма конкуренция, но между застрахователите. Но с приемането на КЗ не би трябвало цената на ГО да поевтинява, напротив - тя трябва да си остане същата, дори леко, постепенно да се качва нагоре."
Делян Добрев, член на Комисията по икономическа политика, ГЕРБ: "До момента застрахователите сключваха малко застраховки директно, а винаги използваха брокери. Тези брокери използваха отстъпка в цената на ГО между 15-20%, Каското 30 и над 30%, за да наемат агенти, които да обикалят по къщите, да слагат, знаете, изнесени бюра по бензиностанции. Това всичко е свързано с разходи за застрахователните брокери. В момента и застрахователите, и брокерите ще могат да си спестят тези разходи и да предлагат застраховките на крайния клиент."

Самото сключване онлайн ще става без електронен подпис. Ще плащаме с кредитна или дебитна карта. Това, обаче, не означава, че хартията остава в историята. След като сключим застраховката по интернет, компанията ще ни изпраща по куриер хартиения вариант на договора и стикера за автомобила. Мотивите да останат и двете са притесненията на Комисията за финансов надзор, че иначе няма да може да контролира застрахователите.

С промяна, според която ако не сключим в определения срок Гражданска отговорност, месец след това регистрацията на автомобила ни да бъде прекратена служебно. Мотивът за това е добре познатата практика - чужденци да регистрират автомобилите си в България, но да ги карат в чужбина. И когато изтече застраховката им и те предизвикат ПТП, щетите се поемат от българския Гаранционен фонд, което ощетява държавата.

Мярката, според депутатите, ще дисциплинира и нашите шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светият Синод награди служебния премиер Георги Близнашки с орден Св. Св. Кирил
Светият Синод награди служебния премиер Георги Близнашки с орден "Св. Св. Кирил
След атентата пак концерт в зала Батаклан в Париж (ОБЗОР)
След атентата пак концерт в зала "Батаклан" в Париж (ОБЗОР)