НОВИНИ

Зелена светлина: Скакалец-робот

Скакалец. Не, този не го знаете. Макар и добре известен, скакалецът крие неподозирани възможности. Те са вплетени в механизма на скоковете му и натрупването на еластична енергия.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
08:16, 11.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Внимателните наблюдения на учени от университета в Тел Авив са родили идеята за създаване на скакалец-робот, който в бъдеще би могъл да оказва безценна помощ в областта на автономното наблюдение или при извънредни ситуации. Лабораторният модел е направен от въглеродни нишки, метални пружини и пластмасови части, оформени от 3D принтер. Как се задвижва подобна зоо-машинка?

АМИР АЯЛИ, професор по зоология: Скакалецът използва механична енергия в съчетание с мускулната си сила при осъществяването на скоковете си и именно това имитираме... Използваме миниатюрен мотор, който генерира или натрупва механична енергия. Тази енергия е подобна на енергията в краката на скакалеца и именно тя изстрелва робота във въздуха.

Роботът може да измине забележителните три и половина метра с един скок, а леката му и здрава конструкция позволява той да издържа на големи ускорения. Вдъхновеният от природата робот е съвместен проект на инженери и зоолози. За разлика от дроновете,

които могат да летят около 30 минути роботът-скакалец, който черпи енергия от литиево-йонна батерия, може да извърши до хиляда скока с едно зареждане.

Очакваната му цена при масово производство е около 100 долара. С тези характеристики пред него се отрива широко поле за изява - от помощ при установяване на петролни разливи до най-разнообразни мисии, свързани с наблюдение и придвижване на труднодостъпни за човека места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна процедурата по екстрадиране на Ел Чапо
Започна процедурата по екстрадиране на Ел Чапо
Леонардо Ди Каприо спечели Златен глобус за най-добра мъжка роля в драма
Леонардо Ди Каприо спечели "Златен глобус" за най-добра мъжка роля в драма