НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер критикува поведението на Турция в Егейско море

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер критикува поведението на Турция по повод на създалата се през последните дни криза с Гърция, съобщава турската частна телевизия НТВ.

bnt avatar logo
от БТА
16:24, 14.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
жан клод юнкер критикува поведението турция егейско море

Изказването му идва, след като напрежението между двете страни отново се задълбочи около инцидент в района на двойка скалисти островчета, които Гърция и Турция си оспорват.

Вчера плавателен съд на турската брегова охрана удари кораб на гръцката гранична охрана в района на двата необитаеми острова, известни с общото гръцко име Имия и с турското име Кардак. Двойката острови доведоха Гърция и Турция до ръба на война през 1996 г.

Юнкер заяви днес, че е "твърдо против поведението на Турция".

Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Турция да уважава териториалната цялост на Кипър, след като турски бойни кораби попречиха на сондажен кораб на италианския енергиен гигант ЕНИ да издирва газ в района на Блок 3 на кипърската икономическа зона, напомня телевизията. Туск поиска от Анкара също да избягва заплахи или действия, насочени срещу която и да било страна членка на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цар на лозарите избраха на Трифон Зарезан в русенското село Пиргово
Цар на лозарите избраха на Трифон Зарезан в русенското село Пиргово
Журналисти от БНТ на пижамено парти в БГ Радио
Журналисти от БНТ на пижамено парти в БГ Радио