НОВИНИ

Жителитe на Каракас приветстваха първата доставка на хуманитарна помощ

Камионите на Червения кръст пристигнаха в склад във венецуелската столица, от където ще бъдат разпределяни сред нуждаещите се. Заслуга за доставката си приписаха и управляващи, и опозиция.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:20, 17.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Хуманитарната помощ пристига от Панама и представлява генератори, дестилирана вода и лекарства. За така необходимите медикаменти се извиха опашки, а хората изразиха искрената си благодарност за тях.

Алексис Родригес: Пристигането на хуманитарната помощ е нещо много голямо за Венецуела, за всички, за семействата в нужда. Има много болни хора, които се нуждаят от лекарства. Това е началото на свободата, на надеждата.
Денис Вебер: Много съм благодарна, надявам се да имаме подкрепа и това да помогне на хората, защото ние се нуждаем от лекарствата, а децата ни още повече.
;

Президентът Николас Мадуро, си приписа заслугата за доставката, въпреки, че по-рано категорично отказваше да допусне помощи в страната и да признае тежката хуманитарна криза.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Червеният кръст достави днес първата пратка помощи за Венецуела. И заедно с правителството, което ръководя, тя беше получена по законен и организиран ред, в съответствие с международните протоколи.

;

Лидерът на опозицията Хуан Гуйдо нарече пристигането на помощта "победа".

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Помощта дойде, защото ние настоявахме. Тя дойде, защото армията ясно показа, че има вътрешно недоволство. Влезе, защото има огромен натиск - 91% от населението отхвърля Николас Мадуро.

По данни на ООН четвърт от населението на Венецуела се нуждае от спешна помощта. Животът на около 300 хил. души е застрашен заради липса на медикаменти, милион и 900 хиляди страдат от недохранване. Според експерти това е само палиативна подкрепа за Венецуела, затънала в дълбока икономическа криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврохолд започна преговори за придобиване на активите на ЧЕЗ в България
Еврохолд започна преговори за придобиване на активите на ЧЕЗ в България
До месец започва ремонтът на свлачището на пътя за Рилския манастир
До месец започва ремонтът на свлачището на пътя за Рилския манастир