НОВИНИ

11 години от смъртта на Майкъл Джексън

години смъртта майкъл джексън
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:00, 25.06.2020
11623
Чете се за: 01:09 мин.
Още

На 25 юни се навършват 11 години от смъртта на 50-годишната поп легенда Майкъл Джексън.

Известен като "Кралят на попа” американският певец, танцьор и шоумен се превърна в олицетворение на цяла музикална епоха в музикалната индустрия.

Джако, както го наричаха феновете му по света, е роден в Индиана, близо до Чикаго, на 29 август 1958 г. като осмо от десет деца в афро-американско семейство от работническа класа.

Той израства в семейство, което се интересува от музика.

Бащата на Джексън създава музикалната група Jackson 5 през 1964 г., когато Майкъл е едва на шест години. Групата обединява братята в семейството и обикаля клубове и барове, изпълнявайки своя микс от хитове за компанията Мotown.

Младият Джексън прикова вниманието на зрителите по време на изпълненията им и през 1968 г., когато групата подписва договор с Motown records.

По време на бума на диско-ерата Джексън започва соловата си кариера през 1971 г., докато е в Motown Records, и се издига до соло изпълнител с петия си студиен албум "Off the Wall”. Албумът стига до номер четири в класацията топ 10 в САЩ и е продаден в над милион копия по целия свят.

До 80-те години Джексън печели три американски музикални награди за самостоятелното си творчество, награда "Грами“ за най-добро вокално изпълнение на мъжки R&B хит.

Майкъл Джексън стана най-известният поп певец в света след излизането на неговия солов албум "Трилър” /"Thriller”/, който се издигна до номер едно по продажби на албуми и остана на първо място в класациите в продължение на близо 37 седмици.

"Трилър” записа Джексън в Книгата на рекордите на Гинес със 110 милиона продажби в световен мащаб и освен едноименната песен включваше хитове като "Бийт ит” и "Били Джийн”.

През 1983 г. в телевизионна програма, посветена на Motown, Джаксън изпълнява танцовиата си стъпка Moonwalk /Лунна походка/, която се превръща в негова "запазена марка”

Джаксън подкрепяше каузи като расовата интеграция, екологията и борбата с предразсъдъците и несправедливостта с песни като "Човекът в огледалото“, "Черно или бяло“, "Лекувай света“, "Песен за Земята“ и "Те не се интересуват от нас“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение разлюля Югозападна Румъния
Земетресение разлюля Югозападна Румъния
Съдят Емил Велев - Кокала, шофирал след употреба на алкохол
Съдят Емил Велев - Кокала, шофирал след употреба на алкохол