НОВИНИ

20-годишният Ян Бинтао изненада Хигинс и грабна първа титла от "Мастърс"

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:33, 18.01.2021
Чете се за: 00:55 мин.
Други спортове
годишният бинтао изненада хигинс грабна първа титла мастърс

Младият китаец удари четирикратния световен шампион Джон Хигинс, за да грабне първата си титла от "Тройната корона", превръщайки се в най-младия шампион в турнира от 26 години.

20-годишният Ян, който дори не е бил роден при първия триумф на шотландецът в надпреварата през 1999-та година, стигна до успех с 10-8 в спора за титлата.

"Вълшебника от Уишоу" определено има за какво да съжалява, след като в дадени моменти от срещата водеше с 3-5 и 5-7, но в край на сметка допусна обрат.

По пътя към трофея китаецът реализира седем серии над 50 точки и записа един сенчъри брейк от 103 пункта, като много важни за успеха се оказаха, четири много завързани партии, които Бинтао измъкна от Хигинс, чиито характер много често му помага в подобни ситуации.

С успеха Ян се превърна в най-младия шампион в турнира от над четвърт век насам след Рони О‘Съливан, който бе едва на 19 години при първия си триумф на Мастърс след победа именно над Хигинс във финала през 1995.

Бинтао също така стана едва вторият състезател от Китай, който печели турнира, след Дин Дзюнхуей, който го стори преди точно 10 години.

„Много съм развълнуван. Представях си как бих празнувал, но съм много спокоен, въпреки че не играх добре в последните няколко фрейма. Но не се отказах“, сподели развълнуваният азиатец за BBC.

Джон Хигинс пък джентълменски отдаде дължимото и определи Ян за суперзвездата на бъдещето. „Той е горе-долу на същата възраст на сина ми. Ян може да стане световен шампион без никакво съмнение, така че китайците са големи късметлии, че го имат“, изказа се ласкаво шотландецът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соколов към цяла България: Ще продължаваме да работим в същия дух, за да бъдете горди с нас (ВИДЕО)
Соколов към цяла България: Ще продължаваме да работим в същия дух, за да бъдете горди с нас (ВИДЕО)
Зверев също се раздели с агенцията на Федерер
Зверев също се раздели с агенцията на Федерер