НОВИНИ

26-ият международен "София Филм Фест" с хибридна програма

Цанка Николова
от Цанка Николова
15:30, 24.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Още
ият международен софия филм фест хибридна програма
Слушай новината

Международни гости, качествени събития, премиери и вълнуващи филми - това очаква киноманите по време на 26-ото издание на фестивала "София Филм Фест".

Официалното откриване е на 10 март с премиерната за България прожекция на най-новия филм на Клер Дени - "Двете страни на острието" с Жулиет Бинош в главната роля. Филмът ще открие фестивала по време на френското председателство на Европейския съюз. Прожекциите ще продължат до края на март.

"Ние се научихме в пандемични години да бъдем гъвкави. Отново фестивалът ще бъде хибриден, т.е. част от филмите могат да бъдат налични онлайн, но за разлика от последните две години сме поканили доста повече гости. Хората вече искат да пътуват, омръзна им да бъдат затворени, имат нужда от контакти. Есенното издание на фестивала доказа това. Всички филми с гости се превърнаха в събитие и се надяваме, че и тази година ще е така.", подчерта директорът на фестивала Стефан Китанов.

За 20-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София - град на киното".

Председател на журито е българската режисьорка Иглика Трифонова. Тя ще получи и Наградата на София на Столична община за своя принос към киноизкуството.

Украинският режисьор Олег Сенцов и забележителният творец Лех Майевски също са част от журито.

"Предизвикателствата винаги са едни и същи, конфигурацията от членовете на журито е различна. Първо трябва ние да се сработим и да се опитаме да открием най-значимите филми, преодолявайки понякога и лични предпочитания. Хората в журито са обещаващи личности. Вълнението е голямо. 12-те филма, които съставляват основната програма, биха направили чест на всеки един фестивал", отбеляза Иглика Трифонова.

На тазгодишното издание на "София Филм Фест" има филми от Япония, Иран, Дания, САЩ, Русия, Украйна.

"Дълбоко вярвам в силата на изкуството и в такива моменти. Разбира се, няма най-гениален филм, който е спрял войната, за жалост, но промяната на нагласите, опитът да отрезвим онези неща в себе си, които анализираме във филмите и които ни правят недобри хора, всичко това ще гледаме много по-болезнено този път, на този фестивал", сподели Трифонова с оглед на кризата в Украйна.

Няколко български филма ще имат представяне на фестивала. Сред тях са "Смирен" с режисьор Светослав Драганов и "Януари" с Андрей Паунов.

Традиционно има и музикална програма на фестивала, като тази година ще бъде изцяло българска. Особено впечатление според директора на фестивала Стефан Китанов правят "Воев" за българския музикант и поет Димитър Воев, както и "Срещу времето" за група "Фактор".

Международният филмов фестивал "София Филм Фест" е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шалке 04 премахна името на руска компания от екипите си
Шалке 04 премахна името на руска компания от екипите си
Тенис турнирът Sofia Open ще се проведе между 26 септември и 2 ноември
Тенис турнирът Sofia Open ще се проведе между 26 септември и 2 ноември