НОВИНИ

3 години след смъртта на Тоско Бозаджийски: Доживотни присъди за убийците на друг футболен фен в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 27.07.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Доживотни присъди получиха седем млади мъже в Гърция, след като бяха признати за виновни за убийството на 19-годишен футболен фен. Други петима от нападателите ще лежат в затвора по 19 или 20 години. Алкис Камбанос е починал от прободни рани, близо до дома си, през февруари миналата година, след като беше нападнат от фенове на ПАОК.

При подобен случай в началото на 2020 година в Солун почина пловдивчанинът Тоско Бозаджийски, който с група фенове на ПФК "Ботев" Пловдив беше на футболна среща между ПАОК и АРИС.

Доживотните присъди на футболните фенове се превърнаха във водеща новина за гръцките медии. Те бяха осъдени на първа инстанция само година след извършване на престъплението. Случаят на пръв поглед изглежда аналогичен с убийството на пловдивчанина Тоско Бозаджийски. През 2020 година, отново привърженици на ПАОК, нападнаха младия мъж с ножове, а след това той беше блъснат от автомобил, управляван от 27-годишна жена.

От 30 души, участвали в побоя, само 7 застанаха пред съда. А в края на миналата година, двама от тях получиха по 7.5 години затвор, а присъдите на останалите бяха между 4-5 години. Според бащата на Тоско, наказанията им трябва да са различни.

"Няма как да са справедливи, 7 години две присъди, другите за хулиганство по 4 години, няма как. Насрочи се обжалване, което трябваше да е на 3 март тази година, но беше отложено с една година", каза Георги Бозаджейски, баща на Тоско.

Защо в двата случая съдебния състав и заседателите са приложили различен начин строгостта на закона? В случая на Тоско нито един от подсъдимите не е разпознат, а съдебномедицинската експертиза сочи, че смъртта на българина е настъпила след като е бил блъснат от автомобил.

"При нападението на Тоско нападателите бяха със закрити лица и не бяха разпознати. С много усилия успяхме да докажем причинно-следствената връзка между прегазването и самото нападение. По този начин водачката на автомобила бе осъдена за предумишлено убийство с евентуален умисъл, а не по непредпазливост", поясни адвокат Константина Харизанова.

След делото на Тоско Бозаджийски в гръцкото законодателство са направени промени, като наказанията са завишени, обясни за БНТ адвокат Харизанова.

"Спецификата на двата случая и събраните материали са напълно различни. При случая на Алкис, който с невероятна жестокост бе убит, там имаме конкретни извършители, смъртта е настъпила от действията им. На тях не им е отсъдено смекчаващо вината обстоятелства, имаме и доживотни присъди", добави Харизанова.

Втората съдебна инстанция може да потвърди или да намали постановените вече присъди. Делото е насрочено за 8 януари, следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Участва ли Русия в гасенето на пожарите в Гърция?
Проверка на факти: Участва ли Русия в гасенето на пожарите в Гърция?
Катастрофа на централно кръстовище в София забавя движението на трамваите 20 и 22
Катастрофа на централно кръстовище в София забавя движението на трамваите 20 и 22