300 000 дози нискомолекулярен хепарин пристигат у нас

от БНТ
17:30, 02.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още
300 000 дози нискомолекулярен хепарин пристигат нас

Доставките на нискомолекулярен хепарин у нас вече са изпълнени. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и заместник-министър Евгени Григоров лично провериха в склада наличните количества.

"Това са количествата от нискомолекулярен хепарин, които се доставиха за българския пазар за болници, т.е. за болничните аптеки. Този нискомолекулярен хепарин ще бъде използван само за аптечната мрежа в лечебните заведения", заяви министърът.

Благодарение на тези количества целият болничен пазар, заради повишените потребности на пациентите в болниците, ще бъде задоволен с необходимите количества. Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани се отпускат, по извършени предварителни споразумения с притежателите на разрешенията за употреба, 2000 опаковки, необходими за всички граждани, включително и за бременните жени.

"Към настоящия момент нямаме недостиг на медикаменти, както на ниво аптеките в страната, така и в лечебните заведения. В рамките на няколко дни този хепарин ще тръгне за болничния пазар. Нямаме сигнали от лечебни заведения за недостиг на медикаменти или консумативи, свързани с лечението на пациентите както с COVID, така и без COVID", каза здравният министър.

Тези количества са за цялата страна, увери Ангелов. "В зависимост от нуждите и заявките на лечебните заведения, създали сме такава логистика. Всички, които имат подадени заявки, да бъдат изпълнявани приоритетно. Създали сме възможност за денонощен режим на доставки. Нямаме притеснения с логистиката", поясни още той.

На правителствено заседание по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отменят изнесените мобилни "Бюра по труда"
Отменят изнесените мобилни "Бюра по труда"
Как работи системата за електронни направления за PCR тест в Русенско
Как работи системата за електронни направления за PCR тест в Русенско