НОВИНИ

335 състезатели участват на европейското първенство по спортна акробатика до 18 години във Варна

335 състезатели участват европейското първенство спортна акробатика години варна
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 12.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Във Варна беше официално открито 12-ото европейско първенство по спортна акробатика до 18 години.

В него участие ще вземат 335 акробати, представители на 22 държави. 153-ма ще се състезават в групата 11-16 години, а 182-ма – в групата 12-18 години.

"Бъдещето на европейската акробатика е в България. Вие сте бъдещето. Наслаждавайте се на европейското първенство. Желая на всички успех!" С тези думи се обърна към всички състезатели, участващи на шампионата на Стария континент по спортна акробатика при възрастовите групи, генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика и председател на организационния комитет Недко Костадинов. Шампионатът бе официално открит от Карин Шарлие - председател на Техническата комисия по акробатика към Европейска гимнастика.

„Горди сме да приветстваме всички вас в Двореца на културата и спорта за няколко магични дни за акробатиката. От името на Европейска гимнастика благодаря на Българската федерация по спортна акробатика и българския организационен комитет, както и на град Варна, които споделят историята и уменията си с европейската акробатична общност, за да сме сигурни, че ни предстои незабравимо събитие. Ще видим млади, но вече много талантливи гимнастици, които ще покажат уменията си – висока трудност и артистичност. Това е вашият момент, насладете му се“, заяви Карин Шарлие.

По време на официалното откриване бе изразена и специална подкрепа към акробатите, които няма как да участват заради военни действия.

„Нека изразим своята съпричастност към нашите приятели, които не успяха да се присъединят към нас заради война. Нека разпръснем заедно духа на приятелството и солидарността. Това е духът на спортната акробатика“, заяви Карин Шарлие. След което залата във Варна изпрати с бурните си аплодисменти позитивна енергия към страдащите заради военни действия спортисти.

Въпреки че отборът на Израел трябваше да отпадне в последния момент заради атаката срещу страната му, израелският флаг участва в парада на знамената по време на официалното откриване, а европейското акробатично семейство показа на израелските гимнастици, че са в сърцата на всички.

Европейското първенство продължава до 15 октомври. Входът за зрители е свободен.

От 18 до 22 октомври в Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе и европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени и за младежи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Този вот на недоверие няма да бъде успешен
Кирил Петков: Този вот на недоверие няма да бъде успешен
В памет на жертвите от конфликта в Израел и Палестина: футболистите на Англия и Австралия с черни ленти по време на мача
В памет на жертвите от конфликта в Израел и Палестина: футболистите на Англия и Австралия с черни ленти по време на мача