НОВИНИ

Андре Игуодала прекратява състезателната си кариера

198-сантиметровият баскетболист е четирикратен шампион в НБА с отбора на Голдън Стейт Уориърс (2015, 2017, 2018 и 2022 г.), а освен това има златен медал с националния отбор на САЩ от световното първенство в Турция 2010 и Олимпийските игри в Лондон 2012

андре игуодала прекратява състезателната кариера
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:13, 20.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Баскетболистът Андре Игуодала, който бе основна част от шампионската династия на Голдън Стейт Уориърс през последното десетилетие, слага край на състезателната си кариера, съобщиха медиите в САЩ.

В близките дни се очаква потвърждение и от 39-годишното крило, което прекара 19 сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Игуодала се оттегля като един от най-успешните играчи през новия век, като той е четирикратен шампион (2015, 2017, 2018 и 2022 година), "Най-полезен играч във Финалите" през 2015 година, има едно участие в "Мача на звездите" и един път е избиран в "Първия отбор на най-добрите защитници" в НБА. Освен това Игуодала е олимпийски шампион с тима на САЩ от Игрите в Лондон през 2012 година, както и световен шампион от Турция 2010.

Кариерата на Андре Игуодала започна в отбора на Филаделфия 76ърс през 2004-а година, когато бе избран под №9 в драфта от колежа в Аризона. Той игра за състава до 2012-а година, когато бе трансфериран в тима на Денвър Нъгетс в сделка, изпратила Дуайт Хауърд от Орландо Меджик в Лос Анджелис Лейкърс.

Игуодала игра само един сезон сезон на Нъгетс, след което прекара шест кампании в Голдън Стейт, в които игра пет пъти във Финалите и три пъти спечели титлата.

През 2020-а година крилото отново се озова във Финалите на НБА, този път като играч на Маями Хийт, където остана два сезона.

Игуодала приключи състезателната си кариера със завръщане в редиците на Уориърс, където остана през последните две години и спечели още една титла.

Според медиите САЩ баскетболистът ще се насочи към управление на създадения от него капиталов фонд Mosaic, който се оценява на 200 милиона долара. Mosaic притежава акции в компании като Zoom, Robinhood и Coinbase, както и в английския втородивизионен футболен клуб Лийдс Юнайтед.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бен Шелтън отново срази Пол и се класира за полуфиналите в Токио
Бен Шелтън отново срази Пол и се класира за полуфиналите в Токио
Салман Рушди с нов роман, повлиян от нападението срещу него
Салман Рушди с нов роман, повлиян от нападението срещу него