НОВИНИ

Анет Контавейт се завърна на корта с победа в първия кръг в Рим

Контавейт спечели първи мач от февруари, продължава напред в Рим

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:27, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
водачката схемата анет контавейт класира втория кръг турнира талин
Слушай новината

Бившата №2 в света Анет Контавейт постигна първата си победа от два месеца насам. Естонката лекуваше контузия в гърба, но успя да победи Алиша Паркс с 6:1, 6:1 в първия кръг на тенис турнира в Рим.

„Правих упражнения в продължение на месеци, за да подобря състоянието си, защото от октомври имах проблеми с гърба. Така че сега съм много развълнувана да се състезавам отново. Щастлива съм, че издържах днес", каза Контавейт след успеха.

Намиращата се под номер 82 в класацията Контавейт се оттегли по време на осминафиналната си среща на турнира в Абу Даби през февруари, а на турнира в Мадрид в края на април допусна загуба в първия кръг.

Естонката успя да достигне до четвъртфиналите на Australian open през 2020 г, което е и най-големият й успех в турнирите от Големия шлем. Преди две години Контавейт спечели четири титли през сезона, а през 2022 г. се изкачи до номер 2 в света през месец юни.

„Определено не е лесно да играеш, когато нещо те притеснява постоянно. Не мога да кажа, че всичко е наред. Това е само един мач, искам да видя как ще издържа в още няколко мача", коментира още Контавейт, която се изправя срещу 16-та поставена Людмила Самсонова във втори кръг на турнира в Рим.

София Кенин преодоля трудно първия кръг на турнира, след като победи испанската Кристина Букса с 6:3, 6:7(8), 7:5 за цели 3:05 часа. В следващия си мач американката ще срещне втората в световната ранглиста Арина Сабаленка от Беларус.

Кенин е победителка от Мелбърн Парк през 2020 и върховото й постижение е четвърто място в ранглистата на УТА. През последните три години обаче тя се смъкна до 134-а позиция заради различни заболявания и контузии.

"Беше трудно, но някак си се промъкнах през този кръг. Не се чувствах на 100% готова, но това няма голямо значение в момента. Победата си е победа и я взимам, каквато и да е тя", заяви Кенин.

Бившата вицешампионка от САЩ Лейла Фернандес отстъпи с 6:7(4), 6:3, 3:6 на Александра Саснович, докато втората от "Ролан Гарос" през 2019 Маркета Вондрушова надви Кая Канепи с 6:0, 4:6, 6:2.

Барбора Стрицова, която дълго време беше номер 1 на двойки за жени, спечели с 6:1, 3:6, 6:3 срещу Марина Заневска и записа първа победа на сингъл от 2020 насам. Тя отсъстваше от тура по майчинство. Следващата съперничка на 37-годишната чехкиня е осмата в света Мария Сакари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След тежката катастрофа с 2 жертви в София - кой е виновен, коментар на експерти
След тежката катастрофа с 2 жертви в София - кой е виновен, коментар на експерти
Коя е Мария Габриел?
Коя е Мария Габриел?