НОВИНИ

Ангел Кунчев: Налага се удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната

bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 09.06.2020 (обновена)
32071
Чете се за: 01:43 мин.
Политика

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Тя изтича на 15 юни, но новите огнища в Сърница, Доспат и Сливен, налагат нейното продължаване. Тепърва ще се решава дали това да е до края на юни или до 15 юли.

Според Кунчев евентуалното удължаване няма да доведе до въвеждането на нови ограничителни мерки - като връщането на КПП-та на изходите на градовете или спирането на достъпа до паркове, градини и ресторанти.

Ще остане обаче засиленият граничен контрол, защото все още има случая на внасяне на заразата отвън.

Ангел Кунчев беше в Пловдив, за да се срещне с ръководителите на 10 от здравните инспекции в страната. Поводът е усложнената ситуация в Сърница, Доспат и Сливен. По думите на здравния инспектор положението вече е под контрол и до 10 дни случаите там рязко ще намалеят.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

"Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", каза Ангел Кунчев.

Според Кунчев работници в предприятието за играчки в Доспат са прикривали симптомите на заразата от страх да не останат без работа.

В следващите дни ще се вземе решението докога ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната.

Междувременно продължава размяната на реплики между кметовете на Сърница и Доспат от къде е тръгнало разпространението на инфекцията с коронавирус в тази част на Западните Родопи.

В случая граничното местоположение на Сърница и Доспат в две области, за които отговарят различни регионални здравни инспекции усложни обстановката при спешното реагиране.

Иначе в община Доспат и днес продължи тестването на контактните лица на заразените с коронавирус.

Четирите екипа на РЗИ-Смолян издириха всички контактни на болните и им взеха проби за изследване. Резултатите се очакват в следващите дни.

Днес продължават тестването в селата Змеица, Любча, Касак, Црънча и Чавдар.

Красимир Горов, председател на кризисния общински щаб в Доспат: Вчера в късния следобед на територията на общината имаше 4 екипа от РЗИ в Доспат. Те бяха придружавани от хора от кризисния щаб, които уведомяваха близките и контактните, а в Барутин бяха придружавани от кмета на Барутин, те са си свършили работата. Ако е останало още нещо в други населени места, то това ще стане днес.

Кметът на Сърница Неби Бозов обаче не е съгласен да се обвиняват работничките от фабриката за играчки в Доспат, че са прикривали симптоми с помощта на лекарства.

Неби Бозов, кмет на Сърница: Излизат органите официалните с предположения, с клюки, жените взимали хапчета и т.н. Ами 51 жени, които са от Доспат заразени и те ли са взимали аналгинчета, за да скрият температурата, която са имали? И в момента някой да им хвърля клюки и предположения, да им докара допълнително неудобство с чувство за вина, че те са виновни за това нещо, е меко казано- нагло дори.

За разлика от Доспат, където от вчера носенето на маски е задължително, на открити и закрити пространства, в Сърница подобно мярка не е въведена.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран ще екзекутира шпионин на ЦРУ, помогнал за убийството на Солеймани
Иран ще екзекутира шпионин на ЦРУ, помогнал за убийството на Солеймани
Общински кризисен щаб: Блокада на Доспат е крайна мярка
Общински кризисен щаб: Блокада на Доспат е крайна мярка