НОВИНИ

Арда записа минимален успех над Ботев Пд и се изкачи на шестата позиция в Първа лига

"Канарчетата" записаха първо поражение като гост за сезона, а голът падна след груба грешка в отбраната им.

арда записа минимален успех ботев изкачи шестата позиция първа лига
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:11, 23.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Иван Тилев се възползва от груба грешка на отбраната на Ботев Пд през второто полувреме и вкара единствения гол за победата на Арда с 1:0 като домакин в мач от деветия кръг на българската футболна Първа лига. С този успех тимът от Кърджали се изкачи на шесто място с 14 точки и две по-малко от "канарчетата".

Ботев създаде първата опасност още в третата минута чрез Ехидже Укаки. Той проби по десния фланг и влезе дълбоко в половината на Арда, след което опита да подаде Вини Трибуле пред вратаря. Той обаче бе блокиран и топката бе избита в безопасна дистанция.

Следващата ситуация бе още по-чиста. Вини Трибуле бе оставен непокрит на пет метра от вратата и получи отлично центриране от корнер, но неговия удар с глава бе отразен от Анатолий Господинов.

Арда вкара първия гол с първия си точен удар в 59-ата минута. Офор Чинонсо отне топката от последния в защитата Йонас Там, който не успя да спре пас, а тя попадна в краката на Иван Тилев. Той се озова сам срещу вратаря с няколко крачки и преодоля Ханс Бернат с мощен шут под гредата.

Положението за Душан Керкез и неговите възпитаници стана още по-тежко с втората грешка за Йонас Там. Централният бранител извърши нарушение за директен червен картон в 62-та минута и бе изгонен от игра от съдията Драгомир Драганов след видеопреглед.

Въпреки че бе с човек по-малко, Ботев натисна Арда в собствената му половина и пробва няколко изстрела, като най-близо до гол бе Ивайло Видев. Появилият се секунди по-рано играч стигна до топката след разбъркване при центриране и бе сам на метри от вратата, но не успя да отправи удар.

Натискът на Ботев не даде желания от Керкез резултат и Арда спечели с минималното 1:0.

Старши треньорът Александър Тунчев е доволен от това, че неговият отбор поддържа постоянство в последните си двубои.

"Доста труден мач, знаехме го предварително. Изправихме се срещу добър отбор в лицето на Ботев. Не искахме да даваме пространствата на бързите им футболисти и искахме да откраднем топката близо до вратата, а така стигнахме и до гола ни", заяви Тунчев.

"В последните мачове ме радва това, че държим едно ниво. Да, има над какво да работим, но последните мачове ги изиграхме на прилично ниво. Благодаря на феновете и се надявам да сме успели да ги зарадваме. Това е идеята", добави наставникът на Арда.

"Допуснахме грешка, която промени всичко. Можехме да направим повече, имахме шансове, но тази една грешка реши нещата", заяви треньорът на Ботев Пд Душан Керкез.

"Остава ни да продължаваме да работим. Главите горе и продължаваме напред. Намираме се в серия от трудни мачове. Арда е силен отбор, следващият ни съперник ЦСКА 1948 - също", добави наставникът на "канарчетата".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Тунчев: Арда поддържа постоянство и добро ниво
Александър Тунчев: Арда поддържа постоянство и добро ниво
ЦИК е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани
ЦИК е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани