НОВИНИ

ATP: Спорът за визата на Новак Джокович е вреден

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 11.01.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Спорът около молбата за австралийска виза на Новак Джокович е "вреден във всички аспекти", заявиха от страна на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

От ATP също така призоваха за повече яснота за правилата за влизане в Австралия и призова състезателите да се ваксинират.

Новак Джокович напусна хотела за задържане в понеделник, след като анулирането на визата му беше отменено от съда. Но министърът на имиграцията на Австралия все още има правомощия да отмени отново визата и да депортира неваксинирания тенисист.

„Усложненията през последните дни, свързани с влизането на играчи в Австралия подчертаха необходимостта от по-ясно разбиране, комуникация и прилагане на правилата“, се казва в изявление на ATP.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разговаря с австралийския си колега Скот Морисън в понеделник и подчерта нуждата на Джокович от добри условия за тренировки, съобщават местните медии. Нито един от лидерите не коментира дали сърбинът все още може да бъде депортиран.

„При пътуването до Мелбърн е ясно, че Новак Джокович е вярвал, че му е предоставено необходимо медицинско освобождаване, за да се съобрази с правилата за влизане. Поредицата от събития, довели до съдебното заседание в понеделник, нанесоха вреда на всички, включително на благосъстоянието на Новак и подготовката му за Откритото първенство на Австралия“, съобщават още от асоциацията.

Световният номер едно вече тренира в Мелбърн след освобождаването си. 34-годишният тенисист публикува снимка заедно със своя щаб - включително треньора Горан Иванишевич - на корта „Род Лейвър Арена“, където спечели рекордните девет титли на Australian Open при мъжете на сингъл.

Въпреки че Джокович не е говорил публично за своя ваксинационен статус, в интервюто си с граничните служители той потвърждава, че не е ваксиниран.

„ATP продължава силно да настоява за ваксинация на всички тенисисти в ATP Tour, което смятаме, че е от съществено значение за нашия спорт, за да се справим с пандемията. 97% от топ 100 състезатели са ваксинирани преди тазгодишното Откритото първенство на Австралия “, съобщават още от ATP.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрата на пребитото момче в Елин Пелин пред БНТ: Това си е опит за убийство
Сестрата на пребитото момче в Елин Пелин пред БНТ: Това си е опит за убийство
По зрителски сигнал: Лошо отношение на медицински персонал в детската клиника в болница "Лозенец"
По зрителски сигнал: Лошо отношение на медицински персонал в детската клиника в болница "Лозенец"