НОВИНИ

Бъдещето на Черно море: Журналисти от България и Румъния обсъждат проблемите във Варна

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
22:33, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Журналисти от обществените телевизии на България и Румъния обсъдиха във Варна екологичните проблеми в Черно море.

Заедно с експерти по климатични промени и трансгранично замърсяване те обсъдиха проблемите на хората, живеещи по Черноморското и Дунавското крайбрежие и потърсиха решения. Инициативата е по проект на БНТ, а следващата среща ще бъде в Русе с фокус върху река Дунав.

Обучението създава условия за съвместни дейности между български и румънски журналисти за опазване на Черно море и разкриване на потенциала му за производство на евтина и чиста енергия.

"Има достатъчно много научни доказателства и знания, че развитието на вятърната енергия в Черно море е възможна и въздействието ще бъде много малко. Да не говорим, че има и положително въздействие. Например спирането на незаконния риболов и добива на фосилни горива също води до стабилизиране на различни популации от риби", заяви Георги Стефанов, експерт по климатични и енергийни политики.

Според рибарите от Варна обаче ветрогенераторите в морето биха донесли само вреди.

"Ние като рибари мислим първо за прехраната си, второ мислим за семействата ни и какво ще остане след нас. Не сме против зелената енергия, ние я подкрепяме с две ръце, искаме да се развива, но по начин, който да е устойчив не само за бизнеса, но и за обществото", допълни Емил Милев, рибар.

Противоположните позиции потвърждават ключовата роля на обществените медии за предоставяне на всеобхватна, обективна и достоверна информация.

"Нашите срещи в момента са много важни в това, че си говорим с румънските колеги. Никога едно такова голямо проучване, разследване в областта на екологията на Черно море или на Дунав, не е работа само на нашата държава. Интересите са общи и ние трябва да обединим усилия", коментира Мария Чернева, журналист в БНТ.

В Румъния вече се забелязва промяна в отношението към Черно море.

"През последните години румънските рибари станаха по-внимателни. Грижат се и за себе си, когато са в морето, а и за увеличаването на рибните запаси", каза още Анна-Мария Станку, журналист от румънската обществена телевизия.

Потенциалът за развитие на вятърната енергия и риболова в акваторията на България и Румъния е много висок, допълват експерти.

И казват, че той може да даде шанс на Черноморския регион да излезе начело в производството на зелена енергия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое 2016 започна с победа на турнира за Балканската купа по волейбол в Солун
Берое 2016 започна с победа на турнира за Балканската купа по волейбол в Солун
Почина жената, пребита от 17-годишен ученик в Перник
Почина жената, пребита от 17-годишен ученик в Перник