НОВИНИ

Байерн Мюнхен организира възпоменателна церемония за Франц Бекенбауер на стадион "Алианц Арена"

Церемонията ще се състои на 19 януари

уефа забраниха германците осветят bdquoалианц аренаldquo
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:17, 10.01.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Германският футболен шампион Байерн Мюнхен ще проведе възпоменателна церемония за своята най-голяма легенда Франц Бекенбауер на 19-и януари (петък), за да могат феновете да присъстват и да покажат своето уважение, съобщиха от клуба.

Бекенбауер, който в неделя почина на 78 години, е първата германска реална световна спортна звезда, която изведе страната до световните титли през 1974-а година като футболист и като треньор през 1990-а г. Той се превърна и в истински важна фигура и извън терена, като част от обществената тъкан, след като направи и почти 50-годишна кариера като ръководител.

Смятан за един от най-добрите футболисти в света за всички времена със 103 мача за националния отбор на страната, две години преди Световната титла той пак като капитан вдига и европейската. Също така беше част от мощния тим на Байерн през 70-те години, когато става европейски клубен шампион през 1974-а, 1975-а и 1976-а г., печели и много други трофеи. След това е бил треньор, ръководител, както в любимия си клуб, така и в централата на Германия.

"ФК Байерн ще проведе голяма мемориална служба в памет на Франц Бекенбауер в нашата и неговата Алианц Арена в петък, 19 януари от 15:00 часа централно европейско време. Рекордьорите по титли в Германия канят приятели, съмишленици на германския и международния спорт, култура и политика, както и феновете и цялото футболно семейство да се сбогуват с незабравимия "Кайзер“ в специална, емоционална обстановка", се казва в изявление на клуба.

По времето на президентския мандат на легендата Бекенбауер клубът Байерн Мюнхен напусна легендарния си дом Олимпийския стадион и се премести през 2006-а г. на "Алианц Арена", който побира 75 хиляди човека. Въпросното съоръжение вече в продължение на два дни вече беше осветено с надпис "Благодарим ти, Франц".

"В центъра на всичко това е споменът за Франц Бекенбауер, който трогна и вдъхнови футболните фенове по целия свят – далеч отвъд терена“, казаха от Байерн.

Общата церемония на стадиона на Байерн има за цел да създаде възможност да почетем Франц в средата, в която той достигна сърцата на хората по уникален начин: на футболното игрище, където твореше своята игра, завършва посланието от клуба.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синодът избра митрополит Йоан за наместник на Сливенската епархия
Синодът избра митрополит Йоан за наместник на Сливенската епархия
Златомир Загорчич: Имам доверие в играчите и те вярват в мен, целите са възможно най-високи
Златомир Загорчич: Имам доверие в играчите и те вярват в мен, целите са възможно най-високи