НОВИНИ

Българи в чужбина създадоха платформата "Лъжеш ли" - колко често лъжат политиците?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:58, 26.03.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Точно след седмица са предсрочните парламентарни избори. Кампанията влиза в последната си седмица и политиците продължават да ни заливат с политически послания. Интензивността на посланията обаче не увеличава доверието в тях.

И това е разбираемо, защото масово общественото мнение смята, че политиците лъжат. Но лъжат ли наистина или по-скоро колко лъжат? Това проверяват доброволци. Българи, които живеят в чужбина, създадоха платформата "Лъжеш ли". Ето какво са установили за тази кампания.

"Аз съм консултант, имаме лекар, имаме адвокати, имаме бизнес анализатори", казва Даниел Янев.

Нищо общо между тях. Освен едно:

"Просто се интересуваме от политика още от ученици. Това, което определено ни обедини е, че сме много критични и много скептични", заяви Даниел Янев.

Казват, че е по-лесно да хванеш политик в лъжа, отколкото да намериш четвърти за белот. Но превръщат скептицизма си в нещо полезно. И във всяка предизборна кампания през последните 2 години гледат интервютата с кандидатите за власт под лупа.

"Избираме някаква реалистична извадка от кандидати, този път са 22-ма на брой, и гледаме всяко едно тяхно предизборно участие. Всеки гледа по едно интервю, вади съответните твърдения, които според него са потенциално неверни. Опитва се да ги обори, след това обаче имаме поне една колективна проверка с поне 4-ма членове на екипа, за да сме всички сигурни, че сме събрали категорични доказателства, че едно твърдение е невярно", допълни Даниел Янев.

Публикуват твърдението с доказателства, че политикът волно или неволно е излъгал. И опитът им засега показва, че лъжи има във всяко второ интервю. И почти винаги политиците лъжат, използвайки числа.

"Когато избухна войната в Украйна основна тема стана енергийната сигурност и енергийната независимост на България. Политиците наистина явно много добре се подготвят и когато съвсем умишлено разпространяват невярна информация се опитват по никакъв начин чрез невербални сигнали, жестове, мимики, да издадат намерението си и да въведат в заблуда зрителите нарочно", коментира Даниел Янев.

Лъжите в предизборно време не са български патент, но нашите политици според Даниел се отличават от всички чужди по нещо.

"Липсата на уважение към политическия опонент. Доста по-пиперлив, доста понякога обиден език", заяви Даниел Янев.

Казват, че не получават пари, защото правят това доброволно. Но питаме дали получават заплахи.

"Не сме получавали за радост засега някакви заплахи. Доста критики сме получавали, били сме обиждани в социалните мрежи. Но не се страхуваме", каза още Даниел Янев.

В последната кампания са уловили 57 неверни твърдения в 952 минути интервюта. Какво ще покаже този път торбата с лъжите - Даниел и екипът му ще обявят след по-малко от седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков с нов страхотен мач за Олимпиакос
Александър Везенков с нов страхотен мач за Олимпиакос
Монтана 2003 е 4-и в Адриатическата лига за втора поредна година
Монтана 2003 е 4-и в Адриатическата лига за втора поредна година