НОВИНИ

България очаква още пари за земеделие по европрограми

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:51, 25.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Аналогично на проблема със зърното е и този с вноса на евтино украинско месо. Български евродепутати от земеделската комисия в Европейския парламент вече са внесли нужните документи с искане за повече европейска помощ вместо държавна подкрепа в отговор на настъпилата криза. До момента няма отговор от Брюксел с ясни срокове.

Николай Димов е зърнопроизводител от района на ямболското село Стефан Караджово повече от 20 години. През последните 10 отглежда месодайни крави. Твърди обаче, че заради войната в Украйна и вноса на евтино украинско месо в България, през последната година изкупните цени са паднали значително и това го е принудило да намали животните.

"От общо 800 майки ги намалих на 150. Причината е по-високите цени на фуражите и ниските изкупни цени на животинската продукция. Има фондове, които са с цел подпомагане, но това трябва да се реши от Европейската комисия. И във времето - колкото по-бързо стане това, за нас ще бъде от полза", обясни Димов.

На национална среща на земеделските производители министър Явор Гечев заяви ,че макар да сме солидарни с Украйна, факт е, че оттам се внасят евтино зърно и месо, които вместо да минават транзит, остават в България и подбиват цените у нас. Така всички отрасли са засегнати.

"Хем фермерите са ощетени, защото изкупните цени са ниски, хем крайните цени в България са по-високи от тези на западните държави. А ние получаваме по-малко субсидии от западните държави. Това е целият парадокс", коментира Явор Гечев, служебен министър на земеделието и храните.

"Продукцията на животновъдите е с висока себестойност. Продават я на не толкова високи цени, но на рафта в магазина цените са непосилни за обикновените граждани, защото до 80% се покачва цената на суровината от фермера до рафта на магазина, говоря за месото и за млякото", каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители.

Затова България поиска допълнителни средства от кризисния резерв на европейския съюз за директни субсидии и за кризисно съхранение на зърно, както и транзитните коридори за украинските стоки да бъдат наистина транзитни.

"Настояваме за повече европейска помощ вместо държавни помощи в отговор на кризата. Ще продължим да настояваме за незабавно отваряне на кризисния резерв", коментира Атидже Алиева, евродепутат и член на еврокомисията по земеделие.

Засега обаче Брюксел мълчи. Докато чакаме отговор по програмата за селските райони, се отпуска еднократна помощ за пчелари, овощари, животновъди и преработватели, засегнати от войната в Украйна. Приемът на документи започва през март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАП сезира МВР и СО да опазят реда по време на "Луковмарш"
ВАП сезира МВР и СО да опазят реда по време на "Луковмарш"
Спартак Варна победи Ботев Враца за първи домакински успех в елита
Спартак Варна победи Ботев Враца за първи домакински успех в елита