НОВИНИ

България приема Литва с надежда за първа победа в групата

Евроквалификацията на стадион „Васил Левски“ в София е тази вечер от 19:00 часа и ще бъде предавана пряко по БНТ 1, както и на нашия сайт.

евроквалификациите продължават българия приема литва
bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 14.10.2023 (обновена)
Чете се за: 07:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес ще се изиграят последните мачове от седмия кръг на футболните квалификации за Евро 2024.

България приема Литва с надежди за първа победа в група G.

Срещата на стадион „Васил Левски“ в София е тази вечер от 19:00 часа и ще бъде предавана пряко по БНТ 1, както и на нашия сайт. Студийната ни програма стартира в 18:30 часа.

Главен съдия на мача е грузинецът Гиорги Круашвили.

Нашите се завръщат в столица след известно прекъсване, след като в тази кампания приехме Черна гора и Сърбия в Разград, а през миналия месец "лъвовете" играха и в Пловдив - контролен мач срещу Иран на стадиона на Ботев (Пловдив). Очаква се на "Васил Левски" да дойдат поне шест-седем хиляди запалянковци, които да подкрепят момчетата на Младен Кръстаич.

След пет изиграни мача до сега националите ни нямат победа и с две равенства и три загуби, заемат предпоследното 4-то място в класирането с актив от две точки. Толкова има и последният Литва, а лидери с по 10 са Унгария и Сърбия.

Това е най-реалният шанс "лъвовете" да запишат поне една победа в груповата фаза. Следващите двубои са далеч по-тежки - гостуване на Сърбия и домакинство на Унгария. Трите точки срещу Литва до голяма степен биха ни гарантирали и предпоследното четвърто място в групата.

Доминик Янков, Иван Йорданов, Петко Христов и Димо Кръстев отпаднаха от сметките на селекционера Младен Кръстаич заради контузии. Затова в последния момент Станислав Иванов и Христо Иванов бяха повикани за мача с Литва.

"Със сигурност ни очаква изключително тежък мач. Отборът на Литва е много дисциплиниран, много тичат и имат отлична транзиция. Мачът няма да е лесен, но предвид. мачовете ни с Литва, Сърбия и Черна гора, очаквам отборът да покаже нужното самочувствие и да търсим победата. Допуснахме еднакви грешки в отминалите срещи, а имахме добри ситуации, но не се възползвахме от шансовете ни. Това е една от слабостите ни", призна Младен Кръстаич на пресконференцията преди срещата.

Младен Кръстаич: Негативите трябва да са на мой гръб, докато позитивите са за играчите

"Всички хора в България очакват да победим Литва с лекота. Няма лесни мачове, това е реалността. Не успяхме да победим Литва в гостуването, като направихме всичко възможно и дадохме всичко от себе си. Надявам се да ни влязат положенията, защото съм сигурен, че ще ги създадем. Дано се поздравим с успеха. Не мисля, че играем лошо. Напротив, играем без страх и пресираме високо. Изисква се от нас всеки мач да играем красив и модерен футбол и да държим топката. Няма ги резултатите заради малшанс срещу Сърбия и Черна гора в последните секунди", заяви и Кирил Десподов на срещата с медиите вчера.

През юни гостувахме на Литва, когато завършихме 1:1. Дали мачът е удобен момент да постигнем първа победа в квалификационната група и първа за годината?

"Във всички предишни мачове искахме това да се случи, но така и не успяхме, но с една добра игра ще успеем да го постигнем. За да вкараме голове, трябва да сме по-агресивни и да играем по-нападателно", заяви пред камерата на БНТ Алекс Петков.

"Пожелавам си този път да завършим с 11 души на терена. Имаме своите цели, най-вече да подобрим играта си, подозирам, че България ще иска същото. Мачът ще бъде интересен, мач между два отбора, които отдавна не са печелили", заяви пред БНТ и селекционерът на Литва Едгарас Янкаускас.

В другия мач от нашата група Унгария се изправя срещу Сърбия в Будапеща.

Двата отбора са с еднакъв брой точки на върха, но унгарците са изиграли мач по-малко и могат да направят много голяма крачка към еврошампионата. Черна гора почива в този кръг, а това е отборът, който е в битката за първите две места.

В група С, Италия приема Малта в среща, която остана в сянката на разследванията за залагания. Това бе и причината двама от националите на Скуадрата - Сандро Тонали и Николо Дзаниоло, да отпаднат от разширения състав. Селекционерът Лучано Спалети не може да разчита още на контузените Чиро Имобиле, Матео Ретеги, Федерико Киеза, Лоренцо Пелегрини и Иван Проведел. Италия се бори за второто място в групата с Украйна и Северна Македония, убедителен лидер е Англия, който почива в този кръг.

Три мача ще се изиграят в група H, където ситуацията е доста заплетена и четири отбора са в битката за първите две места, а те се изправят в директни битки, след които може да има по-голяма яснота за шансовете им. Лидерът в групата Словения приема Финландия, който има само точка по-малко и спечели с 2:0 първия сблъсък между двата отбора. В другия двубой в челото Дания приема Казахстан, а на дъното на групата Северна Ирландия има отличен шанс за втора победа, тъй като е домакин на Сан Марино.

Програма на мачовете днес:

Група С:

16:00, Украйна - Северна Македония

21:45, Италия - Малта

Група G:

19:00, България - Литва

21:45, Унгария - Сърбия

Група H:

16:00, Северна Ирландия - Сан Марино

19:00, Словения - Финландия

21:45, Дания - Казахстан

Гледайте България - Литва, квалификация за Евро 2024 НА ЖИВО по БНТ 1 и bntsport.bg

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заключителни митинги преди парламентарните избори в Полша
Заключителни митинги преди парламентарните избори в Полша
Вълна от протести в Европа и САЩ в подкрепа и на израелците, и на палестинците
Вълна от протести в Европа и САЩ в подкрепа и на израелците, и на палестинците