НОВИНИ

България срещу Украйна в първия си мач от олимпийския предквалификационен турнир по баскетбол

мъжкият национален отбор баскетбол класира основните квалификации евробаскет 2025
Снимка: bgbasket.com
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 12.08.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се изправя срещу Украйна в първия си мач от олимпийския предквалификационен турнир. Селекцията на Росен Барчовски ще срещне украинците днес от 17:00 часа българско време в "Синан Ердем Арена" в Истанбул.

България е в група с Украйна, Исландия и домакините от Турция. Първите два отбора от групата продължават напред към полуфиналите на турнира, където ще срещнат лидерите в другата група, където са тимовете на Хърватия, Белгия, Нидерландия и Швеция. След полуфиналите следва финал, като само победителят от надпреварата ще спечели квота за основната фаза на квалификациите за Олимпийските игри в Париж догодина.

"Лъвовете" заминаха в добро настроение за Истанбул в четвъртък, а вчера проведоха тренировъчно занимание в залата. България потегли към Турция с една промяна в състава си, която беше очаквана - Брандън Йънг замени Коди Милър-Макинтайър в отбора. Така плеймейкърът на ЦСКА ще има възможността да направи официалния си дебют с националния екип днес.

Украйна пък замина за Истанбул с 11 баскетболисти, след като стана ясно, че Серхий Павлов, който играеше за Левски през миналата година, е получил тежка контузия на контролата с Израел. Все пак селекционерът на тима Виталий Степановский ще разчита на познати имена като Артьом Пустовий и Вячеслав Бобров, като първият прекара три години в отбора на Барселона, а вторият също се подвизаваше в Лига Ендеса.

Откъм официални мачове България се намира в по-добра игрова форма от Украйна, тъй като "лъвовете" взеха участие в предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. След изненадващата загуба от Норвегия тимът на Барчовски не сгреши в следващите си три двубоя и се класира за същинския етап на пресявките за шампионата. От своя страна пък Украйна изигра четири контроли, записвайки баланс от 2-2 в тях. Украинците загубиха от Литва със 72:100, но след това победиха Швеция със 74:72 и Израел със 75:69, преди да допуснат още едно поражение от Нидерландия със 75:76.

За последно България и Украйна бяха съперници в квалификациите за ЕвроБаскет 2017. Тогава "лъвовете" записаха две загуби от своя опонент - със 69:79 и 67:72.


ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Брандън Йънг, Павлин Иванов, Васил Бачев, Алекс Симеонов, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, Мартин Йорданов, Александър Стоименов, Лъчезар Димитров, Константин Костадинов, Иван Алипиев, Емил Стоилов.

ГРУПАТА НА УКРАЙНА: Виталий Зотов, Олександър Ковляр, Иля Тиртишник, Олександър Мишула, Павло Крутоус, Андрий Войналович, Вячеслав Бобров, Игор Чумаков, Вячеслав Петров, Вячеслав Кравцов, Артьом Пустовий.

Бившият национал Хрисимир Димитров изрази мнението си за мъжкия ни тим в интервю за БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ница и Лил завършиха 1:1 в първия мач на старта на френската Лига 1
Ница и Лил завършиха 1:1 в първия мач на старта на френската Лига 1
Тази нощ е пикът на метеорния поток Персеиди
Тази нощ е пикът на метеорния поток Персеиди