НОВИНИ

Барселона обяви близо половин милиард загуби за година, клубът е бил пред закриване

барселона обяви близо половин милиард загуби година клубът бил закриване
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:29, 06.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Финансовите отчети на Барселона показват 481 милиона евро загуби за клуба само за една година, а изпълнителният директор на каталунците Феран Ревертер разкри, че каталунците са били в "технически фалит" и пред закриване.

Финансовите проблеми на испанския гранд станаха ясни днес при публикуването на отчетите на клуба за сезона 2020/21. За този период разходите на Барселона са се увеличили с 19 процента до 1,14 милиарда евро, докато приходите са спаднали с близо 25 процента до 631 милиона евро. По този начин загубите на клуба за година излизат 481 милиона евро, от които едва 91 милиона могат да бъдат приписани на пандемията от коронавирус, заяви Ревертер, който отправи много жестоки критики към предишното управление на Барселона на бившия президент Хосеп Мария Бартомеу.

"Когато дойдохме през март, заварихме клуб, който беше в технически фалит. Ако клубът беше публично дружество, щеше да е закрит. Нямаше никакви налични ресурси и имахме затруднения да плащаме заплатите. Задълженията и бъдещите разходи бяха в размер на 1,35 милиарда евро и имаше спешна нужда от рефинансиране. Между 2016 и 2020 е имало увеличение на бюджета за заплати с 61 процента заради новите играчи и удължаването на договорите на другите. Новите попълнения са правени на висока цена и с договори, които включват бонуси за лоялност и бонуси в края на договора, които увеличават бъдещите разходи", коментира Ревертер.

"Все още най-тежкото не е приключило, но можем да вземем нови играчи и да подпишем нови договори с настоящите. Новите договори на Педри и Ансу Фати са на правилния път, а раздялата с играчи през лятото ни отвори повече от 20 милиона евро за заплати според правилата на Ла Лига, така че можем да вземем нови играчи, ако сметнем за необходимо", допълни директорът на каталунците.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Не може Р Северна Македония, която не спазва договора с България, да бъде протежирана за преговори с ЕС
Каракачанов: Не може Р Северна Македония, която не спазва договора с България, да бъде протежирана за преговори с ЕС
Президентът е изпратил становище по делото за гражданството на Кирил Петков
Президентът е изпратил становище по делото за гражданството на Кирил Петков