НОВИНИ

Берое прояви характер и разочарова Шумен

Старозагорци се измъкнаха срещу шуменци и продължават с летящия си старт през сезона в НБЛ

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
15:00, 20.10.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
берое прояви характер разочарова шумен
Снимка: НБЛ
Слушай новината

Берое Стара Загора показа характер и все още не познава вкуса на поражението през новия сезон в НБЛ. Момчетата на Даниел Клечков се измъкнаха от лапите на Шумен след 93:91 в мач от третия кръг. В "Арена Шумен" беройци преминаха през доста трудности, включително и през двуцифрен пасив, но в заключителната четвърт нанесоха своя удар, за да запишат трети пореден успех в елита и същевременно да нанесат трета последователна загуба на баскетболистите, водени от Янко Янков.

Макар че тимът от Шумен спечели борбата с 51:30 и точките от втори шанс с 30:6, изпусна 15-точкова разлика.

Срещата не бе доиграна от Рей Идоу за домакините и Антъни Уокър за беройци, тъй като и двамата изчерпаха лимита си от пет лични нарушения. "Зелено-белите" могат да се похвалят с пълен актив от три победи, докато шуменският тим е с огледален бланс.

Постепенните нападения липсваха от репертоара на двата отбора в началните минути. Именно в тях горещата ръка на Венцислав Петков караше домакините да страдат, а от другата страна Дамян Минков, Рей Идоу и Отас Айкекполор имаха какво да предложат в нападение. Именно силното включване от пейката на Айкекполор бе в основата на това да неутрализира Антъни Уокър и Петков, както и да изведе „жълто-зелените с 5 точки в края на дебютната част.

Джаори Ийли, Идуо и Минков поеха щафетата в началото на втория период, като именно тримата покачиха преднината на шуменския тим до двуцифрени изражения. Дариъс Банкс и Кени Дай вдъхнаха доза живот на „зелено-белите“, но Бено Зецич, Минков и Ийли окрилиха тима от Шумен да се прибере в съблекалнята при 57:42.

Скоростта на вкарване намаля до известна степен на старта на второто полувреме. Надеждите на беройци да се върнат в играта започнаха да изглеждат все по-реалистични чрез Мартин Русев и Банкс, но Максим Чоков, Зецич и Минков върнаха импулса на домакините, които след 30 минути игра се радваха на актив от 11 точки.

Пореден щурм, този път дело на Антъни Уокър и Русев, даде нов прилив на енергия на „зелено-белите“ при откриването на финалната десетка, стопявайки изоставането им само до минус 6. Илий и Зечич върнаха увереността на „жълто-зелените на бърза ръка. Дай напомни за себе си и отборът от Стара Загора редуцира пасива си само до 5 точки в последните 3 минути. Атака по-късно Баръш Мустафа се оказа безпощаден от далечна дистанция, но Русев, Дай и Банкс се погрижиха "зелено-белите" да се доближат само до точка с 38 секунди, оставащи на часовника. С 1.6 секунди до края Банкс наниза тройка и обратът за Берое бе факт. Нападение по-късно домакините не успяха да организират добра атака и всичко свърши.

Дариъс Банкс блесна за Берое със своите 24 точки и 6 борби. Венцислав Петков и Антъни Уокър се отчетоха с по 16 точки, като първият записа и 6 асистенции. Кени Дай финишира с 15 и 7 овладени под двата ринга топки, Мартин Русев реализира 11.

Джакори Ийли отговори за Шумен с 21 точки и 6 борби. Дамян Минков приключи с 15 и 8 овладени под двата ринга топки, Отас Айкекполор остана с 14 и 8 овладени под двата коша топки. Бено Зецич (8 борби и 9 асистенции) и Рей Идоу (15 овладени под двата ринга топки) нанизаха по 13 точки.

На 26 октомври (събота) Берое ще влезе в ролята на домакин срещу Рилски спортист. От своя страна "жълто-зелените" ще имат гостуване на Черно море Тича ден по-рано.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даря Касаткина спечели руския финал в Нинбо
Даря Касаткина спечели руския финал в Нинбо
Анчелоти: За мен е чест да тренирам и да работя с Модрич
Анчелоти: За мен е чест да тренирам и да работя с Модрич