НОВИНИ

"Беше като битка от Средновековието" - разказ на полицаи за щурма на Капитолия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:40, 28.07.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Сълзи, емоционални разкази и шокиращи подробности за щурма на Капитолия. Така премина първият ден от изслушването на свидетели пред комисията в Конгреса, която разследва събитията от 6 януари. Няколкостотин привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в сградата, в която в този момент се провеждаше заседание. По време на щурма загинаха петима души, десетки бяха ранени. Макар да беше признат за виновен в подстрекателство към бунт, бившият американски президент и до днес отрича да стои зад размириците в сърцето на Вашингтон.

"Не можех да дишам. Спомням си, че си казах - ето така ще умра - защитавайки този вход", сподели полицаят Акуилино Гонел.

"Бях дърпан, удрян, атакуван с електрошок. През цялото време ме наричаха предател. Чух как някой крещеше "убий го със собственото му оръжие". Помня тези думи и до днес", спомни си полицаят Майкъл Фаноне.

Двама мъже, които не успяха да сдържат емоциите си. Малка част от полицаите, които в нощта на 6 януари се изправят срещу разгневената тълпа, нахлула в Капитолия. В нощта на щурма, тези полицаи губят свой колега. Жертви има и от другата страна - четирима души.

Необичайните теории за събитията в Капитолия

Телевизионни камери запечатват как тогавашният президент Доналд Тръмп призовава своите симпатизанти да отидат в Капитолия и да оспорят резултата от изборите. Последвалите събития шокираха света.

"Това, на което станахме свидетели през този ден, беше като битка от Средновековието. Борихме се с голи ръце, борихме се за всеки сантиметър, направихме всичко по силите си да попречим Капитолия да бъде щурмувана от една агресивна тълпа, която искаше да потъпче демокрацията", допълни Гонел.

Тези думи са изречени пред 9-членната комисия, която има за цел да разследва случилото се в Капитолия. Републиканците в камарата на представителите бяха против създаването й, с аргумент, че е политически мотивирана. Двама от партията на Тръмп все пак я подкрепиха.

"Ако отговорните за случилото се не получат наказание, ако Конгресът не подходи отговорно към случая, рискуваме това да се превърне в тумор за нашата конституционна република. Рискуваме завинаги да остане петно върху мирното предаване на властта - сърцето на нашата демократична система. Рискуваме на всеки 4 години да се случва това, което стана на 6 януари", заяви Лиз Чейни, член на комисията от Републиканската партия.

Близо 8 месеца след събитията, осъдените за щурма на Капитолия са малцина. Доналд Тръмп беше признат за виновен в подстрекателство към бунт, но процедурата по импийчмънт седмица преди да напусне Белия дом, беше по-скоро символична.

Капитолия на прицел - какво се случи по време на щурма?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция строи 300 км бетонна стена по границата си с Иран
Турция строи 300 км бетонна стена по границата си с Иран
От Барселона до Летище София: Как се влиза у нас от страна в червената зона
От Барселона до Летище София: Как се влиза у нас от страна в червената зона