НОВИНИ

Битовите потребители в Габрово ще получат по 177 лева заради спрялото парно

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:10, 18.10.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
топлофикация софия коригира частично изравнителните сметки парно
Слушай новината

Битовите клиенти на "Топлофикация Габрово" ще получат средно по 177 лева компенсация заради това, че дружеството спря работа. Това реши правителството на днешното си заседание. Общата сума, която министерството на финансите ще отпусне, е 730 000 лева за 4120 битови клиенти.

Управляващите са изработили програма, по която ще бъдат изплатени средствата като това ще става през община Габрово.

"Заради множество проблеми с топлофикационната услуга, липса на инвестиции, многократно прекъсване на топлоснабдяването през последните години, амортизация на мрежата, по-рано през годината стана ясно, че местната топлофикация няма да работи през предстоящия зимен сезон. Това наложи търсенето на алтернативни решения, с което се ангажираха министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на финансите", се казва в решение на Министерския съвет.

Приетата от правителството програма предвижда всички битови клиенти да получат еднократно фиксирана сума, определена на база осредненото количество потребена от тях топлинна енергия през последните три отоплителни сезона.

Размерът на подпомагането се изчислява по специална формула, която включва цената, по която електроразпределителното дружество в Габрово продава електроенергия на крайните битови клиенти за периода 1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г., както и утвърдената от КЕВР цена на топлинната енергия за "Топлофикация Габрово" за същия ценови период.

Предстои да бъде одобрен и трансферът на сумата към община Габрово.

Първоначалната идея на правителството предвиждаше да се отпуснат средства за замяна на отоплението от топлофикация към използване на климатици. Сега става ясно, че потребителите сами ще трябва да инвестират в отоплителен уред, а ще получат пари за ток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Маринова подкрепи кампанията "Спортът е за всички"
Тереза Маринова подкрепи кампанията "Спортът е за всички"
Втори успех за Монтана 2003 в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Втори успех за Монтана 2003 в Адриатическата лига по баскетбол за жени