НОВИНИ

Блестящи, вълнуващи, аплодирани - Софийската филхармония на гости в Словения

Тя взе участие в 72-то издание на един от най-престижните европейски музикални фестивали

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 23.08.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Софийската филхармония гостува в Словения, в един от най-престижните европейски музикални фестивали. Националният филхармоничен оркестър и хор, под диригентството на Найден Тодоров, служебен министър на културата, бяха сред звездните участници на 72-то издание на фестивала в Любляна.

Блестящи, вълнуващи, аплодирани. Една специална фестивална вечер в прочутия летен театър Крижанке, със Софийската филхармония, под диригентството на маестро Найден Тодоров. На същата сцена излизат и Лондонския симфоничен оркестър, филхармония Ла Скала, певци като Хуан Диего Флорес, диригентско съзвездие начело със сър Антонио Папано, и Зубин Мета, а финалът ще сложи световноизвестната пианистка Марта Аргерич.

"Тази три пъти по-малка страна от нас успява да направи такова празнично събитие, с най-големите на света. Едновременно се чувствам изключително поласкан да сме заедно с Националния оркестър на България да ме тук днес. Но си задавам и въпрос защо ние нямаме такова събитие. Това е един въпрос, върху който много трябва да разсъждаваме, защото лесен отговор няма. Лесният отговор е няма пари, но той не е верен. Верният е – няма отношение, няма мечти", смята Найден Тодоров - диригент.

Националният филхармоничен оркестър и хор представиха програма, посветена на Джон Уилямс - носителят на рекордните 76 Грами номинации и 54–за Оскар. С култови теми от „Индиана Джоунс“, "Списъкът на Шиндлер", "Сам вкъщи" и акцент върху "Междузвездни войни".

"Джон Уилямс вече е признат за класика в целия свят. Неслучайно е изборът – не само защото ми е любим композитор и "Междузвездни войни" ми е тема. Но това е една от живите легенди на класическата музика днес".

Над пет минути силни аплаузи сложиха финал на виртуозното пътешествие, от публиката, която посреща световния музикален елит на фестивала в Любляна, със 72 годишна традиция.

Автор: Галя Крайчовска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Точките ни правят радостни
Тодор Янчев: Точките ни правят радостни
Черно море даде още един сезон на своя капитан
Черно море даде още един сезон на своя капитан