НОВИНИ

Откриват реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Димитрова
20:41, 23.08.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

След години на разруха емблематичният мост от варовиков камък, изваян от майстор Колю Фичето край Бяла, отново посреща туристи. Гости от цялата страна се събират, за да отпразнуват заедно откриването на обновения мост и на иновативния изложбен център.

Борис Радев e режисьор и сценарист на тържествения концерт – спектакъл „Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора". БНТ е медиен партньор на събитието, а водещ е Аделина Радева.

Преди 125 години придошлите води на река Янтра унищожават част от моста. Но не само наводнението е причина за окаяното му състояние дълги години, но и трафикът, който минава през него. Накрая по европрограма бяха осигурени над девет милиона лева за реставрацията на съоръжението, както и за изграждането на модерен изложбен център, който ни пренася в епохата на Българското възраждане.

Уникално изработени силиконови фигури пресъздават етапи от изграждането на моста, както и събития от живота на ненадминатия майстор Колю Фичето. Тази вечер празничният спектакъл започва с концерт на русенската държавна опера, диригент е Димитър Косев. Предстои и кулминацията – 3D мапинг шоу върху реставрираната част на моста, а утре жителите и гостите на Бяла ще могат да се срещнат с футболната легенда Христо Стоичков.

Майстор Колю Фичето построява моста над река Янтра преди 157 години. Историята разказва, че залага живота си, убеден, че го е проектирал да служи на много поколения след него. Но времето си казва думата, както и неразумната експлоатация. И след като близо 100 години съоръжението не е ремонтирано, от Община Бяла минават дълъг път, за да възвърнат блясъка му.

"Имахме дълга сага, идейна фаза, техническа фаза, съгласувки четири-пет години, но накрая успяхме да си укрепим моста. Това е било една от най-големите гордости на тоя мост – че е първият мост с равно платно извън Цариград на Балканския полуостров", каза Димитър Славов – кмет на община Бяла.

Проектът включва и създаване на модерна музейна експозиция с място за отдих. На първия етаж са изложени снимки и макети на част от църквите, къщите и мостовете, които е построил майстор Колю Фичето. Посетителите могат да се доближат максимално и до атмосферата при изграждането на белокаменния мост. Той в бароков стил, с красиви орнаменти, носещи духа на Възраждането.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма ден без ПТП в района на Слънчев бряг през летния период
Няма ден без ПТП в района на Слънчев бряг през летния период
200 лева за лек: Първият събор за духовно-енергийно изцеление се проведе в Петрич
200 лева за лек: Първият събор за духовно-енергийно изцеление се проведе в Петрич