НОВИНИ

200 лева за лек: Първият събор за духовно-енергийно изцеление се проведе в Петрич

Не участвайте в безплодните дела на мрака, призова митрополит Серафим

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
20:23, 23.08.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Хора от най-далечните точки на България и 25 държави се стекоха в Петрич за първия Събор за духовно-енергийно изцеление. Събитие, което според организаторите цели здраве и благоденствие, предизвика острата реакция на неврокопската епархия. Според митрополит Серафим, подобни дейности въвеждат в заблуждение и са опасни.

Славко Матанович се занимава с био-енерготерапия 17 години. Като организатор на събитието, той е категоричен, че дейността му е законна и не представлява опасност за живота и здравето на хората.

"Изобщо не съществува, или някога досега се е случило да имат странични ефекти енергийните практики, изцеленията", заяви Славко Матанович – организатор.

Фирмата му е регистрирана в търговския регистър, а предметът на дейност е популяризиране на биоенергията, организиране и провеждане на семинари, и други търговски дейности, незабранени със закон.

"Аз съм лечител, което е легална институция във вашата държава и това е", категоричен е Матанович.

Хората, които дойдоха днес в Петрич за първите лекции са с различни заболявания. Докато едни вече бяха намерили своя лек в изцелението, други се надяваха да бъдат изцерени срещу сумата от 200 лева за участие в събора.

"Не ми е много, защото за здравето давам много пари. Много години се лекувам и искам да се излекувам и ще се излекувам", разказва Мария Петканска.

"Докторите ме бяха отписали. Осем месеца бях на легло, не можех да стана и ми казаха, че съм инвалид. Това е енергия. Нашата енергия, само че отгоре от Космоса", мисли Соня Минкова.

Само няколко часа преди събитието, неврокопският митрополит Серафим излезе с официална позиция, в която се посочва, че духовна подкрепа може да се търси само в бог чрез църквата. Той забрани използването на храмовете на територията на епархията за подобни събития, както и участието на свещенослужители в тях.

"Първата причина е, откриваме я в думите на светите апостоли: "Не участвайте в безплодните дела на мрака, на тъмнината, напротив, изобличавайте ги и тъй като за нас подобен род явления са добре проучени от православното богословие и от специализираните изследователи на сектите и пара-религиозните учения и така имаме за дълг да информираме и православните християни и въобще всички хора и в пределите на неврокопска епархия и пределите на цялата страна за опасността от подобен род явление и участване в тях, тъй като там се борави с понятия, свързани с църквата, вярата, молитвата", смята неврокопски митрополит Серафим.

В писмена позиция до БНТ, от община Петрич, които са съорганизатори на събитието, заявиха, че са извършили проверка на фирмата, която организира събитието и те отговарят на законовите изисквания. Затова им е разрешено използването на открита сцена безплатно, а спорната зала – срещу заплащане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла
Откриват реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла
ЦСКА приема Ботев Пловдив на стадион "Локомотив"
ЦСКА приема Ботев Пловдив на стадион "Локомотив"