НОВИНИ

Блинкен към Нетаняху: Не трябва да се допускат повече страдания на цивилни в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:33, 09.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

След разговори в Тел Авив американският държавен секретар Антъни Блинкен отбеляза твърде големият брой цивилните жертви в Газа, особено деца.

Същевременно той определи като незаслужено делото за геноцид, заведено срещу Израел от Република Южна Африка в Международния наказателен съд. Блинкен заяви, че Израел трябва да направи повече за падане на бариерите за влизане на хуманитарна помощ в Газа и да осигури разпределение на постъпилите количества.

След разговори с премиера Бенямин Нетаняху в Тел Авив, ръководителят на американската дипломация е потвърдил подкрепата на Вашингтон за "правото на Израел да предотвратява терористични нападения". Антъни Блинкен обаче е подчертал необходимостта да не се допускат страдания на цивилни и поражения върху гражданската инфраструктура в Газа. Нетаняху и Блинкен са обсъдили усилията за освобождаване на всички заложници, отведени в анклава, както и влизането там на хуманитарна помощ.

Държавният секретар разговаря и с израелския президент Ицхак Херцог, който осъди делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу Израел в Международния наказателен съд. Слушанията по делото започват в четвъртък.

"Няма нищо по-отвратително и абсурдно от това твърдение. Всъщност нашият враг е Хамас. В своята харта те призовават за унищожаване на Израел, единствената национална държава на еврейския народ. Конвенцията срещу геноцида беше приета от международната общност след най-големите жестокости в историята на човечеството - Холокостът, който беше насочен конкретно към премахване на еврейската раса. Хартата на Хамас съвпада с това по много начини", заяви Ицхак Херцог - президент на Израел.

На тръгване към Израел от Саудитска Арабия Антъни Блинкен заяви, че лидерите в Близкия изток са решени да не допускат разширяване на конфликта в Газа. Същевременно той донесе арабското послание до Израел- запазване на надеждата за палестинска държава.

"Бъдещето на региона трябва да почива на интеграция, а не на разделение и конфликти. За това е нужно създаване на независима палестинска държава. Никой от лидерите, с които говорих, не мисли, че това ще е лесно. Всички признаваме трудностите, но се договорихме да работим заедно", каза Антъни Блинкен.

Световната здравна организация предупреди, че болниците в южната част на палестинския анклав са пред срив заради интензивни сражения край град Хан Юнис. Много пациенти и медици бягат, за да спасят живота си. Израел съобщи, че е елиминирал 40 терористи и е открил поредна мрежа от тунели в южния град.

На посещение в Египет германският външен министър Аналена Бербок заяви, че международната общност има дълг да организира сигурността в Газа след войната, когато ключова роля ще играе и реформираната Палестинска власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА е крачка по-близо до старта на реконструкцията на стадион "Българска армия"
ЦСКА е крачка по-близо до старта на реконструкцията на стадион "Българска армия"
"Референдум": Успех или не е частичното ни приемане в Шенген?
"Референдум": Успех или не е частичното ни приемане в Шенген?