НОВИНИ

Брижит Жиро спечели френската литературна награда "Гонкур" за 2022 година

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:54, 03.11.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
брижит жиро спечели френската литературна награда гонкур 2022 година
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Брижит Жиро е новият носител на френската литературна награда "Гонкур". Тя я спечели с романа си "Да живееш бързо" на издателство "Фламарион", в който разказва събитията, довели до смъртта на нейния съпруг при катастрофа с мотор преди повече от 20 години.

Жиро получава наградата след оспорвано гласуване в 14 тура. Накрая гласовете на комисията се разделят по равно за нея и за съперника ѝ Джулиано да Емполи. Жиро обаче е предпочетена от председателя на Академията Гонкур Дидие Декоен, чийто глас се брои за два.

Френската писателка е едва 13-ата жена, получила "Гонкур" в 120-годишната история на наградите. Преди нея е Лейла Слимани, която спечели приза за романа си "Нежна песен" през 2016 г.

Брижит Жиро е на 56 години, родена е в Алжир и живее в Лион. Не е особено известна, но е написала десетина романа и новели. Жиро вече има награда "Гонкур" за новела, присъдена през 2007 г. за сборника от разкази "Любовта е твърде надценена". През 2019 г. е финалист за наградата "Медичи" с романа "Ден на смелост".

"Гонкур" е най-престижният френски приз за литература. Той носи символичната сума от 10 евро, но гарантира популярност и продажба на стотици хиляди екземпляри от отличената книга.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микеле Плачидо пристига в България за тазгодишната "Киномания"
Микеле Плачидо пристига в България за тазгодишната "Киномания"
Русенци за първи път бяха предупредени по телефоните си за труса в Румъния
Русенци за първи път бяха предупредени по телефоните си за труса в Румъния